Deras jobb ska ge jobb

- Många blir påverkade av allt som sägs om de dåliga tiderna. Det blir så negativt. I stället måste man inse att det bara är att kämpa och tro på sig själv. Det säger Ashrafbanu Fazal, en av hundra jobbcoacher som i år anställs av Arbetsförmedlingen i Uppsala län.

Alvar Svensson, Ashrafbanu FAzad och Tomas Hedlöf jobbar som jobbcoacher i Märsta.

Alvar Svensson, Ashrafbanu FAzad och Tomas Hedlöf jobbar som jobbcoacher i Märsta.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-03-09 08:00
Jobbcoacher är ett ganska nytt ­fenomen på de statliga arbetsförmedlingarna, åtminstone i den omfattning man nu satsar på sådana tjänster. Satsningen på 2,9 miljarder kronor för hela landet görs på regeringens uppdrag och bakgrunden är den kraftigt försämrade arbetsmarknaden. Uppsala län har till stora delar varit förskonat från den varselvåg som just nu drar över Sverige, men på Arbetsförmedlingen Märsta/­Arlanda, där Ashraf­banu Fazal arbetar, syns trenden tydligt.
- I maj hade vi 438 öppet arbetslösa i Sigtuna. Nu har vi 700, och då är inte ofrivilliga deltider med mera inräknat, säger Karin Paulsson, chef för Arbetsförmedlingen Märsta/Arlanda, som geografiskt omfattar både Knivsta och Sig­tuna kommuner.

Karin Paulsson är glad över att satsningen på coacherna görs och att hon har fått tag i personer som hon tror passar för just befolkningen i det här området.
Ashrafbanu Fazal arbetade tidigare på bland annat Posten. Hon fick anställningen som coach mycket tack vare sin inställning, men också för att hon kan många språk.
- Genom att jag själv också har gått igenom en uppsägning så vet jag hur det känns. Det är naturligt att man går igenom en kris och får negativa tankar, men folk får inte ge upp. Det är bara att kämpa ända tills man får ett nytt jobb, säger Ashrafbanu Fazal.
Varje coach får ha ansvar för högst 20 personer och coachningen kommer att ske både i grupp och individuellt.

De som får en coach är personer som blivit arbetslösa för första gången.
- Det handlar mycket om att tro på människor och att identifiera vad var och en kan och vill, säger Arbetsförmedlingens tre nyanställda coacher om det gemensamma i sina uppdrag.
Nästan samtidigt som Ashrafbanu Fazal, anställdes även coacherna Alvar Svensson och Tomas Hedlöf.
Coacherna ska utgå från individens förutsättningar.
Alvar Svensson, som både har pluggat statskunskap och bland annat har arbetat med att köra budbil och jobbat på restaurang, tänker att han ska försöka motivera de arbetssökande utifrån det behov de har.
- Det går inte att säga exakt hur man ska arbeta eftersom det blir olika från fall till fall, och det är det som är det fina med det här jobbet, säger han.
Något som alla tre är fullständigt överens om är att det alltid finns något positivt hos alla människor att lyfta fram.

Men vad är det för skillnad på en coach och en arbets-förmedlare?
- En av de viktiga skillnaderna är att arbetsförmedlaren även har ansvar för rättssäkerheten och har myndighetsuppdraget gent­emot de arbetssökande, säger ­Karin Paulsson.
Coacherna får inte ta några ekonomiska beslut. De behöver inte heller agera poliser då det gäller a-kasseregler. Arbetsförmedlarna har alltså ett mer byråkratiskt jobb, samtidigt som många av dem vill arbeta med just människorna och deras utveckling.

Kan coacherna verkligen göra mer nytta?
- Ja, det tror vi verkligen. Det handlar om att tro på männi­skor och att ge var och en just det stöd han eller hon behöver, ­säger Alvar Svensson och Ashrafbanu ­Fazal.
FAKTA: Jobbcoacher

Cirka 100 000 arbetssökande i Sverige ska få en jobbcoach redan i år. Tanken är att de jobbsökande ska få hjälp snabbt, under de tre första månaderna.
Coachernas arbetsuppgifter är att planera och genomföra samtal, ta arbetsgivarkontakter, hjälpa till med cv, ge tips inför intervjuer och att hjälpa till med var man kan leta jobb på internet.
Från socialdemokratiskt håll finns kritik mot satsningen. Kritikerna tycker att mer pengar bör gå till utbildning och att coacherna ska få mer än tre månader på sig per person.
Samtidigt har Arbetsförmedlingen statistik som säger att 80 procent av de arbetssökande som tidigare har fått telefoncoacher upplever att de har fått den hjälp de behövt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om