Det abnorma har blivit norm

Uppsala2008-12-18 00:01
Har alliansen till slut insett vilken vinnarfråga rättspolitiken skulle kunna vara? Ja, det verkar så. I sitt jultal i går spelade Fredrik Reinfeldt äntligen ut trumfkortet trygghet.
Statsministern inledde sitt tal med att tala om den allt värre lågkonjunkturen. Och konstigt vore det väl annars. När allt fler prognoser förutspår kraftigt stigande arbetslöshet och en krympande ekonomi 2009 går det inte att välja en annan inledning.
Reinfeldt sa sig förstå invånarnas oro men spelade samtidigt ner regeringens möjligheter att göra stor skillnad: "Detta är en global kris. Vi kan påverka lite i marginalen, men det är mycket vi inte kan göra någonting åt."

Vardagstryggheten kan regeringen däremot göra någonting åt. Och det kommer att ge väljarsympatier. Uppfattningen att rättsväsendet inte fungerar göder otryggheten i vardagen. Fredrik Reinfeldt talade om ett samhälle som gjort "det abnorma till norm" och där "den vanligaste reaktionen på våld är att ingenting händer".
Med sitt resonemang sätter Reinfeldt fingret på någonting mycket viktigt: det spelar egentligen mindre roll om brottsligheten har ökat eller minskat. Det allvarliga är att människor känner sig otrygga och inte upplever att det offentliga tar deras oro på allvar. Att ingen regering tagit denna oro på allvar är vare sig förståeligt eller försvarbart.
Men i de kommandet budgetarna ska regeringens stora trygghetsreform prioriteras, enligt Reinfeldt. Även om det inte finns resurser över till annat lovade statsministern att avsätta medel för fler poliser, en utbyggd kriminalvård, bekämpning av grov brottslighet och en särskild satsning på ungdomsbrottslighet.

Och det är förstås precis så det bör se ut. En framgångsrik brottsbekämpning måste både förhindra, avskräcka och förebygga brott. Det är mycket möjligt, till och med sannolikt, att en stor del av kriminaliteten bottnar i sociala problem. Men enbart sociala insatser löser inte akuta problem, det gör bara polisiära insatser.
Det är vågat av Fredrik Reinfeldt att inte prata konjunkturpolitik i tider av ekonomisk nedgång. Trygghet är dock ett vidare begrepp än att ha ett jobb att gå till. Det handlar lika mycket om att känna sig säker i sin vardag. Och att regeringen inser det är lika välkommet som på tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om