Klassisk triangel för nybörjaren
Ett lämpligt område för en vilsam stugtur är västra Jämtlandsfjällen, perfekt för en kortsemester. Förläng helgledigheten med en dag eller två och ta nattåget till Enafors, för att sedan ta taxi/buss upp till Storulvåns fjällstation. Knalla den klassiska "triangelvandringen" mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna, tre stationer som håller öppet fram till mitten av september.
För vem: Är du relativ nybörjare är "Jämtlandstriangeln" en utmärkt första vandring. För den mer fjällvane bjuder Sylmassivet på spektakulär kamvandring, glaciärkänning och hisnande branta partier.
Bo: På Svenska turistföreningens, STF:s, fjällstationer. Eller så tältar du i närheten och nyttjar faciliteterna på stationerna. Då betalar du en serviceavgift på mellan 90-130 kronor per dygn.
Guidade turer: STF har både helg- och veckoarrangemang i området, allt från nybörjarturer till expeditioner i Sylmassivet.
Längd: Dagsetapper på allt från en mil till 19 kilometer.
Familjekul vid vägens slut
Fördelen med Grövelsjön i norra Dalarna är läget. Stationen ligger vid trädgränsen, och det tar knappa halvtimmen att vandra upp på kalfjället.
Här kan man hänga med på fjällstationens heldagsvandringar, även till de norska fjälltopparna
Långvandrarna tar sikte på Helags och Sylarna, flera dagsetapper bort. Här går den södra delen av Kungsleden norrut, via Rogens naturreservat.
För vem: Perfekt för barnfamiljer, med tanke på att stationen ligger så pass högt. Bra startpunkt för vandringar i Rogens naturreservat (med goda fiskemöjligheter).
Bo: På Grövelsjöns fjällstation eller i fjällstugor och på pensionat i närområdet.
Guidade turer: Varje dag under sommarsäsongen anordnar fjällstationen dagsturer för både barn och vuxna. Här finns även särskilda familjefjällkurser där hela familjen får prova på fjällvandringens grunder. Singel med barnveckor och särskilda fjälläventyr för mor- och farföräldrar med barnbarn står också på menyn.
Längd: Med stationen som utgångspunkt kan du göra varierade dagsturer ut på fjället, med längder från några kilometer till ett par mil.
Fjällvandring med kock
Pröva en veckolång färd längs Jämtlandsleden, som bjuder på vandring från Storulvåns fjällstation, via Syl- och Helagsmassiven ner till Ramundberget i Härjedalen. På turen ingår fjällkock, som guidar gruppen genom matlandskapet. Vandringen går genom två av Sveriges sydligaste fjällmassiv.
För vem: Vandringsentusiaster som gillar matkultur och umgänge. En fjällvandring där man får njuta av "Slow Food" i Jämtland och Härjedalen.
Bo: På fjällstationer, stugor och fjällhotell.
Guidade turer: Vandringsveckan är ett STF-arrangemang. Färdledare, helpension och logi ingår. Pris från 7 550 kronor.
Längd: Dagsetapper på mellan 11-20 kilometer.
Tur till Sveriges högsta berg
Kebnekaises sydtopp - Sveriges högsta berg - lockar bestigare både vinter och sommar. Du kan vandra på egen hand längs Västra leden, eller anmäla dig till en heldagstur med bergsguide via Östra leden.
Bägge lederna är garanterat svettiga dagsturer, som innehåller branta och fysiskt krävande partier. Östra leden innebär även glaciärvandring och enklare klättring. Under glaciärvandringen, klättringen och även på toppen är deltagarna säkrade med rep eller vajer. Räkna med att den östra "topptursexpeditionen" tar cirka tio timmar. Observera att vädret snabbt kan slå om, så det finns inga garantier att nå toppen.
För vem: För att få delta i en tur längs Östra leden ska man vara STF-medlem, ha god kondition samt ha fyllt 16 år. Turen kostar 995 kronor. Då ingår guide, säkerhetsutrustning samt dagstursryggsäck.
Västra leden är för dem som vill bestiga toppen på egen hand. Mer vandring än klättring. En tur som kräver att man kan sin karta och kompass.
Bo: På fjällstationen eller i eget tält. Vill du nyttja dusch, bastu och sällskapsrum så kostar det mellan 90-130 kronor per dygn.
Guidade turer: Kebnekaise är Sveriges högalpina centrum, som erbjuder en mängd kurser och expeditionsveckor för den som vill lära sig mer om glaciärer och högfjäll. Men det finns även guidade utflykter för dem som väljer att hålla sig i dalgången.
Längd: Västra leden är cirka 20 kilometer fram och tillbaka, och tar mellan 10-14 timmar, beroende på kondis och tempo.
Vandring längs anrik Kungsled
Efter Abisko-Kebnekaise och Sylarna kommer turen mellan Ammarnäs och Hemavan som klar trea i popularitet bland svenska fjällvandrare. Det är en högst varierande del av Kungsleden, genom Vindelfjällens naturreservat, som är Europas största. Vandringsklassikern lockar bland annat med de 800 meter höga stupen vid Syterskalet och Sytertoppen som absoluta höjdpunkter. På den här delen av Kungsleden råder dessutom sällan någon trängsel i fjällstugorna.
För vem: För vandrare som vill blanda stugboende med eget tältande. Här finns flera fina "stickspår" för den som vill söka sig vid sidan av leden.
Bo: Ammarnäs har både vandrarhem, stugor och pensionat. STF har logi längs leden, och Hemavan lockar med vandrarhem, stugor och hotell.
Guidade turer: STF har veckoarrangemang med färdledare. Pris från 5 890 kronor inkl guidning, stuglogi och helpension.
Längd: Dagsetapperna mellan fjällstugorna är mellan 10-20 kilometer.
Klassisk rallarled till Narvik
Abisko turiststation har egen järnvägsstation. Tar du nattåget från södra Sverige kliver du av på perrongen i Abisko strax före lunch nästkommande dag. Här är det smidigt för småbarnsfamiljen att ta sig upp på kalfjället. Det finns nämligen en linbana upp på närmare tusen meters höjd, med lättvandrad terräng vid toppstationen. Abisko är även startpunkten för Kungsleden söderut mot Kebnekaise. Ett annorlunda heldagsutflykt är att vandra klassiska Rallarleden ner till norska fjorden Rombaksbotn, för att sedan färdas med båt till Narvik.
För vem: Ett familjeäventyr där även barn i förskoleåldern kan vara med. Arrangemanget kostar 995 kronor för vuxna, och då ingår färska räkor på båten.
Bo: På Abisko turiststation eller vandrarhem i Riksgränsen.
Guidade turer: Turiststationen har organiserade dagsturer för både nybörjare och mer fjällvana.
Längd: Rallarledsturen är cirka tolv kilometer lång, med en vandring från högfjäll ner till björkskog och hav.
Singel i Salto och Grövelsjön
Om du är singel och vill uppleva fjällen med andra så är det läge att dra till lappländska Saltoluokta i sommar. Här samlas soloresenärer från hela landet för att med den gamla väglösa fjällstationen som bas upptäcka fjällen och vildmarken. Även Grövelsjön lockar med singelveckor.
För vem: Singlar med friluftsintresse, som kanske också söker en "dejt". Pris från 5 990 kronor inklusive logi, helpension och färdledare.
Bo: På två av STF:s äldsta fjällstationer.
Guidade turer: Under veckan kan man som singel hänga med på både fjällvandring, båt/kanotturer och andra aktiviteter.