Det blir inga trafikleder i city

Det finns ingen politisk majoritet i Uppsala för de kontroversiella förslagen om nya trafikleder över Fyrisån och bakom universitetsbiblioteket. En rad remissinstanser avvisar idéerna.

Uppsala2006-04-11 23:59
Vänsterpartiet och miljöpartiet har tidigare avfärdat trafikförbindelserna, som ingår i förslaget till trafikplan för Uppsala stad. Nu står det klart att också de fyra borgerliga partierna säger nej till en ny bro över, eller tunnel under, Fyrisån i höjd med Stadsträdgården och en väg eller tunnel bakom universitetsbiblioteket i Engelska parken.
Kostnaderna blir för höga och ingreppen i stadsbilden för stora, enligt den borgerliga alliansens gemensamma svar på förslaget till trafikplan. I stället anses det tillräckligt med åtgärder för att öka framkomligheten på befintliga Kungsängsleden och Islandsbron.

De nya förbindelserna har en central roll i planförslaget för att binda samman en ringled runt staden, i syfte att avlasta stadskärnan från genomfartstrafik. Men förslaget innehåller också en lång rad andra åtgärder och strategier för trafikens utveckling i Uppsala, som UNT tidigare redovisat. Den slutliga planen kommer att ligga till grund för trafikplaneringen de närmaste 25 åren.
Ett 80-tal instanser och privatpersoner har lämnat in synpunkter på planförslaget till kommunens gatu- och trafikkontor. Ännu två veckor efter remisstidens utgång fortsätter svaren att droppa in. Nu väntar ett tidspressat arbete för tjänstemännen att sammanställa svaren och leverera ett reviderat förslag till politikerna i gatu- och trafiknämnden. Håller tidsplanen så klubbar kommunfullmäktige trafikplanen i juni.

Över lag är remissinstanserna avvisande eller tveksamma till förbindelserna över Fyrisån och bakom biblioteket. Många efterlyser också tydligare förslag och mer konkreta besked på en rad punkter, exempelvis om stomlinjer i kollektivtrafiken. Vägverket är en av de tunga remissinstanser som anser att kollektivtrafikens framtid behöver lyftas fram ännu mer i den slutliga planen.
De borgerliga vill i sitt remissvar använda färre regleringar än i planförslaget för att påverka stadstrafiken. Genom öppnandet av stängda gator, som Bäverns gränd och Dragarbrunnsgatan, dubbelriktning, rondeller och andra åtgärder ska framkomligheten förbättras. Partierna säger nej till torggator eller gåfartszoner där fotgängare, cyklister och bilar blandas på samma yta. I stället föreslås hastighetsreglering till 30 km/tim på särskilt utsatta citygator.

De borgerliga är avvaktande till särskilda busskörfält, av den modell som finns på Kungsgatan, och föredrar i stället att stadsbussarna prioriteras genom reglering av trafiksignalerna. Frågan om busstaxan delar de politiska blocken. De borgerliga kan tänka sig höjningar och andra justeringar, medan de rödgröna hittills avvisat alla taxehöjningar. Däremot tycks nu finnas en samsyn om att mer skattepengar kan gå till stadsbusstrafiken, som de senaste åren brottats med stora underskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om