"Det gäller att planera varje minut"

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2007-06-13 10:54
Namn: Karolina Lassbo
Ålder: 27 år
Bor: Studentkorridor på Kantorsgatan
Pluggar: Juridik och psykologi

Eftersom... Jag gick Estetiska dansprogrammet på gymnasiet och ville gärna komma in på Balettakademien efter gymnasiet, men jag skadade ett knä och fick en inflammation i höften den sista terminen på dansprogrammet, och det var nog bara bra att dansdrömmarna krossades, för juridik och psykologi är ett klokare val i längden.

Övrig sysselsättning: Jag är färdig jurist sedan några månader tillbaka, och läser nu en kurs i "Avtal och Förhandling" samtidigt som jag arbetar heltid.

Du har valt att plugga kurser i psykologi parallellt med dina juridikstudier. Spännande och lite ovanlig kombination. Varför tror du att du valt denna ämneskombination?
Jag började först läsa kurser i psykologi, men bytte sedan till juristprogrammet. Det var nog ett klokt val för mig. Psykologi är visserligen väldigt intressant och bra att ha kännedom om, men det är juridik som jag vill arbeta med. Både juridik och psykologi var mina favoritämnen på gymnasiet.

Du har läst i flera år nu. Hur många högskolepoäng har du tagit?
Efter sommaren kommer jag förhoppningsvis att ha 250 poäng.

Som mest har du pluggat 50 poäng samtidigt. Vad läste du då?
Det är nuvarande termin som jag försökte läsa 50 poäng samtidigt. Jag skulle skriva examensarbete i juridik samtidigt som jag skulle läsa Psykologi C och dessutom ville jag väldigt gärna läsa kursen "Avtal och Förhandling" (10p) som går på Institutionen för Handelsrätt. Men med tanke på att min blogg som jag livnär mig på, tar ca 5-9 timmar per dag så blev det helt enkelt för mycket, så jag fick lov att prioritera bort C-uppsatsen i Psykologi (men jag tog mig igenom halva terminen psykologi innan jag gav upp).

Är det viktigt för dig att prestera bra och vara duktig, studiemässigt?
Ja självklart vill jag prestera så bra som möjligt, men det finns ju andra värden i livet också, som att ha ett rikt socialt liv och ha roligt. Jag har haft olika ämbeten i Juridiska föreningen och Uppsalajuristernas Alumnistiftelse under tre år av min tid på universitetet, och det har både varit roligt och lärorikt även om vissa ämbeten har tagit väldigt mycket tid.

Hur funkade det rent praktiskt och tidsmässigt?
Det gäller bara att planera sin dag väldigt väl, helst in i minsta minut. Att sätta tidsgränser hur lång tid en viss sak får ta är oumbärligt om man ska försöka hinna med så mycket som möjligt under samma dag.
Att ta raster emellanåt och inte slarva med maten är också viktigt. Jag måste äta något var tredje timme för att inte tappa humör, energi eller prestationsförmåga. Sjunker blodsockret är det omöjligt att vara effektiv samtidigt som man ska prestera bra. Vatten, frukt och nötter är något som jag alltid bär med mig.

Det måste ha inneburit en hel del stress och press. Klarade du av det? Så här efteråt - var det värt det?
Jag ångrar absolut inte mina studier eller andra engagemang, varenda erfarenhet eller studiepoäng är guld värld, och många av de arbetsgivare som intervjuat mig nu efter att jag tog min juristexamen är väldigt imponerade hur jag har hunnit med så mycket under min studietid. Så nog var det värt allt besvär, men visst har jag ibland känt att det vore skönt att åka bort någonstans och bara göra ingenting. Men eftersom jag är en väldigt rastlös person så vet jag att jag inte skulle klara av mer än tre dagar i rad med ett schema som inte var fullspäckat från morgon till kväll.

Vad vill du helst jobba med - juridik eller psykologi? Det är helt klart juridik som gäller för mig. Nu över sommaren arbetar jag med ett än så länge hemligt projekt som kommer att lanseras och marknadsföras i slutet av juni, och det ska bli väldigt spännande. Jag får tyvärr inte säga var jag är och vad jag gör ännu, men många undrar om det är ett media- eller juristjobb, och jag kan säga som så, att jag hade inte fått uppdraget utan mina juridiska kunskaper, men heller inte utan mina erfarenheter från webb och media.

Hinner du med något annat än studier fester och
bloggande?

Visst tar jag mig tid för vänner, pojkvän och en del fester, det handlar ju om att prioritera, och ett socialt umgänge på fritiden är minst lika viktigt som kontakter inom den bransch man är verksam i.

Du har blivit en kändisbloggare med hela svenska folket. Hur känns det att ha gått som "vanlig student" till att vara så känd?
Jag har alltid varit en person som varit väldigt aktiv och synts och hörts genom mina engagemang, så det är inga konstigheter. Visserligen är det många fler människor som känner igen mig nu, eller har hört talas om bloggen när de hör mitt namn, och det känns ibland lite skumt när folk tror att de känner mig och vet vem jag är som människa bara för att de har läst min blogg. Men många har också blivit förvånade som träffat mig i verkligheten, för de hade inte alls föreställt sig att jag skulle vara som jag faktiskt är.

Blir det mycket festande även i veckorna?
Det är väldigt mycket som jag måste prioritera bort. Genom bloggen får jag hela tiden inbjudningar till visningar, fester och andra arrangemang, och jag hinner gå på max ett arrangemang i veckan. Ibland hinner jag inte ens det.

Lyssnar på när det kommer till musik: Jag lyssnar mest på radio. Men annars gillar jag nästan all slags musik, speciellt musik som man blir glad av. Hitlåtar från för som man har minnen till är fantastiskt.

Väljer att inte lyssna på: Hårdrock och lovsånger. Annars tjatiga eller besvärliga människor som inte har fattat läget.

Hopplöst beroende av: Min dator, äppelcidervinäger och läppglans.

Uppsalas kanske bästa nation, och varför?
Jag måste säga Snerikes nation. Bryggan är fantastisk på sommaren, dansgolvet på över våningen är hett och maten är god (och till rimliga priser).

När jag går ut i Stockholm respektive Uppsala blir det ofta?
Jag går inte ut så ofta nu för tiden. Jag har varken lust eller tid, men förr om åren blev det mest Birger Jarl och Snerikes. Nu går jag endast ut och äter ibland, och då blir det Bill & Bull, Taket på V-dala eller Snerikes. I Stockholm går jag endast ut när jag blir inbjuden till någon premiär eller visning, och dessa är oftast på Cirkus, Rigoletto, Grand Hotel, Sturecompagniet eller Café Opera.

Om fem år?
Då arbetar jag i Stockholm på en byrå eller med media. Förhoppningsvis har jag en man i mitt liv och ett eller två barn.

Vilken student skulle du vilja veta mer om?
Jag skulle vilja läsa om någon som lever ett väldigt fattigt studentliv, någon som varken tar studielån eller jobbar speciellt mycket, och heller inte har välbärgade föräldrar.

Varför just en sådan student?
Då skulle alla andra känna sig ganska rika med sitt CSN och inte sörja så mycket över det fattiga studentlivet.

Vad skulle du vilja fråga denna student?
Hur sjutton han eller hon gör för att klara studietiden, vad personen i fråga äter, hur personen gör för att roa sig och vad han eller hon prioriterar när pengar väl trillar in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om