"Det har ingen större betydelse om barnen kommer tätt"
Det finns både för- och nackdelar med att föda tätt. Syskonen har roligt ihop och småbarnstiden blir kortare. Men livet kan bli för hektiskt också, tycker nyblivna mammorna Zandra Boivie och Maria Schmidt.
Maria Smich med Benjamin och Lena Schnell.
Foto: Pelle Johansson
- Ett till barn är inget man tänker på just nu. Men det är klart att jag vill att Thea ska få syskon, säger hon.
Det viktigaste är att man ska klara av att ta hand om fler än ett barn, tycker Zandra Boive.
- Ekonomin spelar också in, man ska ha råd. Sen har det ingen större betydelse om barnen kommer tätt eller inte. Jag fick syskon när jag var nio, det var jättebra för jag var ett bortskämt och ensamt barn och jag längtade jättemycket.
När hon får höra om forskningen som visar på en negativ effekt av att föda barn tätt, blir hon skeptisk till tolkningen av resultatet.
Att det är en nackdel att inte gå vidare till högre studier är rent av diskriminerande, menar hon.
- Vad är det som säger att det är så? Man behöver inte ha universitetsstudier bakom sig för att lyckas i arbetslivet.
Maria Schmidt, förstagångsmamma till Benjamin, två månader, ser på vänner och bekanta att tiden inte räcker till lika mycket när barn nummer två kommer.
- Man märker att föräldrarna oroar sig för att nummer ett inte får lika mycket uppmärksamhet som förut. De gör allt för att det äldre syskonet inte ska känna sig bortglömt, säger Maria Schmidt.
Hon tror att föräldrar tänker igenom ordentligt om de har råd att skaffa fler barn och att det i så fall är bättre att skaffa tätt så att föräldrapenningen inte påverkas. Och så är det mer praktiskt.
Barnmorskan Lena Schnell på Svartbäckens mödravårdscentral har svårt att tänka sig att det skulle vara dåligt för barn att få syskon nära inpå.
Hon har varit barnmorska i 40 år och plockar ofta fram de biologiska förutsättningarna som referenspunkt i mötet med blivande mammor.
- Innan preventivmedel fanns fick många kvinnor barn med 15-18 månaders mellanrum. Det var sällan det var mer än två år emellan för en kvinna i fertil ålder. Det var naturens gång.
Hon ser inga konstigheter med att ett äldre barn kan reagera negativt när ett syskon föds. Men många kvinnor oroas för det här.
- För mig som barnmorska handlar det om att stötta mamman. Jag säger: "du grejar det här", det är jätteviktigt.
Lena Schnell menar att föräldrarnas val är det viktigaste. Det är de som vet vad som är bäst för dem själva. Om man väntar med att skaffa syskon, har det äldsta barnet fått vara ensam länge, det kan också vara jobbigt.
- Jag ser det som en utvecklande för barn att få syskon. Man lär sig tidigt att dela med sig och ta hänsyn. Har man barn väldigt tätt kan det bli tufft för föräldrarna, det blir nästan som att ha tvillingar. Men barnen behöver inte komma i kläm för det.
Många av de föräldrar hon möter planerar att få barn med ungefär 2-2,5 års mellanrum bara för att de längtar och tycker att det är lagom. Hon hör sällan att det skulle bero på föräldrapenningens storlek.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!