Det här slänger Uppsalaborna

Cigarettfimpen är det överlägset vanligaste skräpet på Uppsalas gator och torg. Det visar stiftelsen Håll Sverige Rents Skräprapport 2016.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-04-20 22:07

Sedan 2009 har Håll Sverige Rent i samarbete med Statistiska Centralbyrån erbjudit skräpmätningar i stadsmiljö. Mätningarna genomförs av de deltagande 12 kommunerna men utbildning, beräkningar och sammanställning av resultat utförs av Håll Sverige Rent och Statistiska Centralbyrån. Och i årets rapport framgår att Uppsala är den skräpigaste kommunen av dem alla och långt över rikssnittet. Mätningarna från 2015 utfördes i utvalda områden och resultaten visar hur mycket skräp vi kan förvänta oss i ett tio kvadratmeter stort område. I Uppsala kommun hittade man 8.97 skräpfraktioner per tio kvadratmeter, en bra bit över rikssnittet på 5.31 skräp per tio kvadratmeter.

Rapporten visar även vilket skräp som är vanligast i varje kommun. Cigarettfimpen är ohotad etta på Uppsalas gator och torg. Per tio kvadratmeter har man hittat strax över fem fimpar. På andra plats kommer snusprillan, per tio kvadratmeter finns det lite mer än en prilla på marken.

40 procent av Sveriges invånare upplever att skräpet ökat i hög grad. Dessutom anser 29 procent att skräpet har ökat till viss del. Och två av tre, 66 procent, anser att nedskräpningen är ett problem i deras kommun.

De som medger att de själva skräpar ner skyller bland annat på att skräpet var komposterbart, att det saknades en papperskorg i närheten och att man inte kunde ta med sig skräpet. Forskning har visat att skräp föder skräp: Om det redan är skräpigt eller vi ser andra skräpa ner, är det större risk att vi själva också gör det, skriver Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Vanligaste skräpfraktionerna i Uppsala

1. Fimp

2. Snus

3. Plast

4. Papper

5. Glas

6. Metall

7. Organiskt

8. Kartong

Hur går mätningen till?

Skräpmätningen i stadsmiljö sker i de mest centrala delarna av staden. Man tittar på skräp på trottoarer, gågator samt gång- och cykelbanor. Kommunen avgränsar de områden som är aktuella för skräpmätningen i samråd med Håll Sverige Rent och Statistiska Centralbyrån. Kommunen tillsätter sedan en arbetsgrupp på två till tre personer som utbildas av Håll Sverige Rent under en halvdag. Mätningen genomförs under en två till fyra veckor lång period under maj till september, så att variationer i väder och andra förhållanden fångas upp.

Källa: Håll Sverige Rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om