Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin avgick i helgen, enligt honom själv av privata skäl och på grund av närgånga medier. Senare framkom att orsaken kan ha varit anklagelser om brott i form av sexköp.
Hur vanligt är det med avhopp av den här sorten?
- Jag kan inte komma på något fall i modern tid. En ministeravgång brukar vara kulmen i en process som pågått en tid. Nu har det skapat en väldig diskussion efteråt. Men det kan naturligtvis ha förekommit saker i kulisserna vid andra ministeravgångar fast vi aldrig har fått reda på det.
Som vadå?
- Det är inte ovanligt i svensk politik att man uppger andra skäl för en avgång än de verkliga. Man säger ogärna att man avgår därför att man inte är enig om den förda politiken. I andra länder är det vanligare att man öppet deklarerar att man inte är överens.
Hur tycker du affären skötts?
- Jag vet för lite för att uttala mig om det. Men ett beslut att avgå är alltid en jobbig situationen att hantera. Alla ministrar lever under oerhört pressade förhållanden. Det är tufft även i det vardagliga jobbet.
Hur påverkar Littorins avgång valet, tror du. Det är femte ministern som får gå?
- Det är så mycket kvar av valrörelsen så jag tror inte det kommer att påverka så mycket. Men det kan komma att utvecklas till en ledarskapsfråga om hur Fredrik Reinfeldt väljer ministrar och hur bra han är som ledare. Alla stormar och blåsväder tar kraft och energi.
När blåser det över?
- Någon måste ha ett intresse av att driva frågan för att den ska leva kvar. Mycket beror på hur ni inom pressen agerar. Mycket beror också på händer i övrigt. Det är trångt på den politiska dagordningen.
"Det kan bli en ledarskapsfråga"
Helena Wockelberg vid Statsvetenskapliga institutionen på Uppsala Universitet forskar om ministeravgångar och svarar på frågor om den femte ministern som avgår under alliansens tid vid makten.
Foto: Fotograf saknas!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!