LÄS MER: Stor smäll i Uppsala - "Troligtvis åska"
Smällen som många väcktes av var så kraftig att dess tryckvåg gav utslag på de seismologiska mätstationerna runt Uppsala. Just när smällen hördes, vid 07-tiden på morgonen, rörde sig ett åskoväder över Uppland. Men enligt seismologerna har ett åskoväder, vad de vet, aldrig tidigare haft så stora effekter på marknivå. UNT har jagat en hel rad forskare vid Uppsala universitet inom seismologi, meteorologi, fysik, kemi och astronomi för att söka svaret på gåtan. Men ingen har kunnat förklara hur något kan ha orsakat en så står smäll att den bekräftar upplänningarnas vittnesmål om vitrinskåp i gungning, skakande fönsterrutor, vajande höghus och möbler som rörde på sig. Många berättade också om en stark "kemisk" lukt efter smällen.
BILDEXTRA: Uppsalabo ska ha fångat smällen på bild och film
Inte förrän vi får tag på Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet och ofta kallad en av världens främsta åskforskare, får vi ett troligt, men otroligt, svar: En extremt kraftig blixt kan ha orsakat smällen.
– Det är möjligt. En vanlig blixt har en strömstyrka på 30 kiloampere, men en blixt kan i sällsynta fall ha en styrka på upp till 250–300 kiloampere. En sådan blixt skulle kunna orsaka en sådan tryckvåg. Men det är runt en procents chans att en blixt blir så stark. Chansen är alltså minimal, men det är möjligt, säger Vernon Cooray.
Polisen sökte under tisdagen med helikopter över hela Uppland för att hitta källan till smällen, men ingenting hittades. Borde inte en så kraftig blixt ha lämnat något spår? Inte nödvändigtvis, säger Vernon Cooray:
– Slår den ner där absolut ingenting finns, bara på blöt mark, behöver den faktiskt inte lämna något spår alls.
LÄS MER: Seismolog i Uppsala förvånas över smällen
Samtidigt som åskan rörde sig över Uppland var luften präglad av rök- och dammpartiklar som färdats hit från de stora skogsbränderna i Portugal och Spanien. Flera forskare som UNT pratat med säger att samspelet mellan fenomenen kan ha förstärkt smällen.
– Blixtar kan påverkas och bli starkare av "mänskliga" partiklar, exempelvis rök från skorstenar eller från skogsbränder. Men jag tycker det låter otroligt att luften kan ha färdats så långt att det kan ha haft effekt, säger Vernon Cooray.
Samtidigt fick plan på Arlanda under tisdagen nödlanda på grund av kraftig röklukt som tros komma från skogsbränderna och på onsdagen uppmättes partiklar på marknivå i Uppsala som med största sannolikhet kommer från bränderna.
LÄS MER: Efter smällarna: "Luktar bränt i Uppsala"
En ovanligt stark blixt verkar alltså vara svaret på gåtan. Blixten skulle också förklara den "kemiska" doft som många upplänningar kände. Meteorologiforskare som UNT pratat med hävdar att en blixt kan skapa en kraftig lukt på grund av de kväveföreningar som skapas.