Det personliga brevet

Medan cv:n är en uppräkning av den arbetssökandes meriter, är det personliga brevet chansen att visa att de meriter man har är de rätta för det sökta arbetet.

Uppsala2006-01-19 13:57
Regeln är att man ska skriva ett nytt personligt brev för varje tjänst man söker. Annars finns risken att brevet låter för standardiserat och allmängiltigt.
Det personliga brevet måste utgå från tjänsten som söks och den sökande ska snabbt tala om varför han/hon är rätt person för arbetet.
— Som rekryterare har man väldigt lite tid för varje ansökan. Man ska kanske gå igenom 350 ansökningar för ett jobb. Därför ska man som arbetssökande tänka på att både i cv: t, men framför allt i det personliga brevet, snabbt komma in på det som är relevant, varför söker jag tjänsten? säger Sofie Skaränger, VD för det internetbaserade rekryteringsföretaget Jobbet.se.

Max en sida
Det personliga brevet ska vara max en sida långt och formellt. Mottagarens och avsändarens adress ska stå överst på sidan. Det ska också finnas en hänvisning till vilken tjänst det är man söker. Per-Erik Petterson, vägledare på Uppsala universitets arbetslivscenter, rekommenderar att man delar in brevet i tre stycken som ger svar på varsin fråga:
1) Varför söker jag det här jobbet?
2) Vad kan jag erbjuda?
3) Vem är jag?

Gå rakt på sak
Första stycket bör inte inledas med "Hej, jag heter ?". Istället ska man gå rakt på sak och kortfattat förklara varför man söker den specifika tjänsten. Har man varit i kontakt med företaget tidigare kan man hänvisa till kontakten här.
I andra stycket ska man utgå ifrån platsannonsen och visa att man har de kriterier som efterfrågas.
— Här gäller det för den sökande att inventera sig själv och lyfta fram vad man har att erbjuda. Vilka lärdomar har jag fått genom utbildning och tidigare anställningar? Vad har jag lärt mig av ex-jobb, uppsatser och laborationer? Har jag haft ett särskilt ansvarsområde på min arbetsplats eller lärt mig hantera stress där? säger Per-Erik Petterson.

Mer personligt på slutet
De två första styckena i brevet handlar om att den arbetssökande ska motivera varför rekryteraren ska låta just honom/henne komma på intervju. I det sista stycket ska rekryteraren få en uppfattning om hur den sökande är som person. Här kan man välja mellan att antingen beskriva sig själv på ett professionellt plan eller på ett mer personligt.
— Om du blir kallad till intervju så har rekryteraren chans att ställa frågor till dig om dina intressen och din familj där. Så därför ska de uppgifterna komma sist i brevet eftersom de är minst viktiga för hur lämpad du är för tjänsten, säger Sofie Skaränger.

Strunta i kopior på betyg
Brevet avslutas med en vänlig hälsningsfras och signeras för hand om det ska skickas med post. Längst ned skriver man om det följer med någon bilaga, till exempel ett cv. Betyg och intyg behöver i regel inte skickas med utan kan visas upp vid intervjutillfället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om