"Det var kärlek vid första trampet"

Från 0 till 5 000 km per år. Stephen Clegg, som bor på landet utanför Uppsala, har slutat åka bil till jobbet och trampar elcykel istället. Hans diabetes har blivit bättre och han själv är gladare.

På instrumentpanelen på styret kan han se hur mycket laddning det finns kvar i batteriet.

På instrumentpanelen på styret kan han se hur mycket laddning det finns kvar i batteriet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-10-01 14:00

– Elcykeln är fantastisk. Det var kärlek vid första trampet, säger Stephen Clegg.

Förut hade han – som är uppvuxen i England men bor i Balingsta, väster om Uppsala – cykelpendlat till jobbet högst två, tre gånger om året. Det var jobbiga cykelturer med eftersvettningar och klädombyte då han kom fram till jobbet. Nej, inga höjdarupplevelser, det fick det bli bilen i stället. För tio år sedan sprang han maraton några gånger, men sedan dess fick han nog av löpning och slutade träna.

– Elcykel är inte ansträngande fast man trampar hela tiden. Jag har hittat en motionsform som jag trivs med och som blir av. Oftast är jag pigg när jag kommer hem från jobbet och jag slipper gå på gym, säger Stephen Clegg.

Färden mellan hemmet och jobbet som konsult på GE Healthcare i Boländerna är cirka 25 kilometer. Det tar honom runt en timme. Skulle han åka kollektivt skulle det ta mycket längre tid. Då hade han fått kliva upp vid sexsnåret, nu räcker det att väckarklockan ringer klockan sju.

Han cyklar året runt och tar olika vägar. Variation är extremt viktigt, annars blir det för trist. Är det spöregn eller snöoväder avstår han från att cykla, men för övrigt vill han inte vara offer för vädrets nycker.

Toppfarten är 25 kilometer i timmen. Mer är inte tillåtet för en elcykel.

– Efter en cykeltur har jag fått en rejäl boost för själen och har syresatt hjärnan. Jag känner mig pigg och inte stressad. När jag kommer fram har jag hunnit tänka över både det ena och det andra, säger han, som brukar vinka till busschaufförer och barn som väntar på sina skolskjutsar.

Men den allra största vinsten med elcykeln är att hans diabetes har blivit bättre. När han var i 40-årsåldern drabbades han av diabetes typ 1, sorten som vanligtvis drabbar barn och yngre vuxna. Diabetes typ 1 uppstår på grund av att de insulinproducerade cellerna i bukspottskörteln gradvis förstörs. För den som är drabbad av sjukdomen är det viktigt att själv hålla koll på sitt blodsocker så det håller sig på en stabil nivå, liksom att justera nivåerna genom att tillföra insulin.

– För oss diabetiker är det viktigt att blodsockret håller sig på en stabil nivå under lång tid. Det får varken vara för högt eller lågt, då mår man inte alls bra. Sedan jag började cykla har mina värden blivit stabilare och jag behöver ta mindre insulin än förut, säger Stephen Clegg.

Dessutom har cyklandet påverkat sömnen. Han känner sig riktigt sömnig när han ska sova och upplever att hans sömnkvalité har blivit bättre.

Allt startade när Stephens hustru, lärare och anställd av Uppsala kommun, fick ett erbjudande att köpa en elcykel till ett förmånligt pris. 300 kronor per cykel dras av månadslönen. Familjen skaffade två elcyklar.

Så finns det förstås nackdelar med elcykel också. De är stöldbegärliga. Stephen tror att det var en organiserad stöld av en liga när hans försvann. Nu är han inne på sin andra cykel.

– Den har gett mig mycket glädje i vardagen. Jag har fått kontakt med säsongerna. På min cykeltur upplever jag både natur och vilda djur, säger han.

Vilda djur?

– Jag har varit i närkontakt med lodjur, sångsvan, räv, sånglärkor och på Skärfälten stod jag en dag öga mot öga med en älg som tvärbromsade när den såg mig komma cyklades. Jag bromsade också och älgen såg ut att tänka: Oh my God! innan vi bägge vände åt varsitt håll.

Ny elcykeln berättigar till bidrag

En elcykeln kan kosta allt från 8 000 till 50 000 kronor.

Den som köpt ett nytt elfordon kan ansöka om statligt bidrag. Bidraget omfattar 25 procent av fordonets pris, eller maximalt 10 000 kronor.

Hittills i år har cirka 368 miljoner kronor betalats ut. Cirka 58 miljoner kronor finns kvar.

Prognoser pekar på att pengarna för år 2018 kommer att ta slut i mitten av oktober, enligt Naturvårdsverket som administerar bidragen.

Satsningen pågår till 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om