"Det vore närmast tjänstefel att inte förorda Uppsala"

Det finns en bred politisk majoritet i Uppsala kommun för att bilda en storregion med eget parlament. Svealands län ska den heta och politikerna vill att makten koncentreras hit. Beslut väntas i vår.

Uppsala främst. Kommunalrådet Marlene Burwick (S) vill att Uppsala blir centrum i den nya regionen. Det är ju här mycket av utvecklingen är koncentrerad, anser hon.

Uppsala främst. Kommunalrådet Marlene Burwick (S) vill att Uppsala blir centrum i den nya regionen. Det är ju här mycket av utvecklingen är koncentrerad, anser hon.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2016-10-08 12:00

Varför ska Uppsala län gå med i det här. Är det inte bra som det är?

– De vägande skälen för att bilda en storregion är att det är svårt att bedriva en effektiv sjukvård och regionalpolitik som bidrar till hållbar tillväxt med de länsgränser vi har idag.

Vad betyder det för Uppsala kommun?

– Det viktigaste är att trygga Akademiska sjukhuset. Det fungerar som ett nav i Uppsalas life science kluster och för Uppsalas två universitet. Akademiska behöver en stor region som kan säkerställa patientunderlaget och finansiera den högspecialiserade vården.

Det här samarbetet finns ju redan i dag?

– Ja men det går trögt. Vi har försökt få till en bra kollektivtrafik över länsgränserna sedan 90-talet. Först nu fungerar det. Vad vi behöver är ett regionparlament. Det räcker inte med samarbete.

Ni ser det som självklart att parlamentet ska ligga i Uppsala. Varför det?

– Mycket av utvecklingen i hela den nya regionen är koncentrerad till Uppsala. Det är regionens största stad med närhet till det expansiva Stockholmsområdet och Arlanda. Det vore närmast tjänstefel att inte förorda Uppsala. Men vi har självklart en diskussion kring det här.

Är det så bra om all makt koncentreras hit?

– Man kan naturligtvis tänka sig att splittra upp allt på flera städer. Men det måste också vara funktionellt. Jag tror inte att fler än två städer kan dela på det här, en får parlamentet och en annan blir residensstad. Men det är en svår nöt att knäcka som man har börjat förhandla om nu.

Vad säger folk i Falun, Örebro eller Västerås? De kanske befarar ett Stockholmsperspektiv på politiken?

– Jag tror inte det. Vi har ett väl utvecklat samarbete i Mälarregionen och vi kommer att behöva samarbeta mer. Parlamentets uppgift blir att ha regionens bästa för ögonen och utveckla sjukvård, kollektivtrafik och regionpolitik. Samarbetet med Stockholm måste Uppsala kommun ha ändå så det kommer att fortsätta.

Om det skulle bli Falun eller någon annan stad. Vad betyder det för Uppsala?

– Jag tror det inte det står och faller med var parlamentet ligger. Det viktiga är funktionen i den nya regionen och hur vi agerar. Det är samtidigt viktigt att staten går fram och gör om på den statliga nivån så att gränserna för polisens, trafikverket och andra organisationer överensstämmer med de nya regionerna.

Varför inte gå samman med Stockholm och bilda en riktigt stor region?

–  Vi behöver jämbördiga regioner för att skapa tillväxt i hela landet. I en region med Uppsala och Stockholm skulle tre stora universitetssjukhus finnas och jag tror att Akademiska sjukhusets roll skulle kunna ifrågasättas. Om man avlövade Akademiska så skulle det få väldigt stora konsekvenser för Uppsalas utveckling.

Är det verkligen en risk. Akademiska hävdar väl sig väl i sjukvårdssverige, det ansåg förre landshövdingen Peter Egardt. Hade han fel?

– Jag har full repsekt för åsikten. En ny region får konsekvenser för länsstyrelsernas arbete och ett antal landshövdingar kommer att påverkas. Men det innebär en risk och med en egen region så kan vi säkra Akademiska. Vi kommer också att få politisk makt över de regionala frågorna och det tror jag är bra. I dag styrs de till stor del av tjänstemän.

Så det finns också en maktkamp i frågan?

– Nja, kanske mer en chans att genom politiken öka möjligheterna att utveckla en bra sjukvård för medborgarna.

Hur kommer den vanlige Uppsalabon att märka av en storregion?

– Det kommer inte att ske någon tydlig förvandling, tror jag. Mest påverkas möjligheten att driva en bättre hälso- och sjukvård. Det tror jag den vanlige medborgaren kommer att se på längre sikt.

Regionfrågan har diskuterats länge. Blir den av nu?

– Jag tror det. Meningen är att regeringen ska lägga en proposition i riksdagen i vår och att den nya regionindelningen ska vara klar till 2019. Då ska också medborgarna välja ett parlament. Det är inte så långt dit, bara ett par år.

Marlene Burwick och regionfrågan

Yrke: Politiker. Gruppledare för socialdemokraterna i Uppsala och kommunstyrelsens ordförande med ansvar för övergripande styrning, samordning, bolagsstyrning, näringsliv och sysselsättning.

Bor: I Uppsala

Ålder: 45 år

Uppdrag: Ledamot i Samarbetsnämnden för Uppsala garnison, Regionförbundet Uppsala län, Uppsala läns pensionsstiftelse, Mälardalsrådet, Stiftelsen för samverkan Universitet-Näringsliv, Uppsala R2 AB, Svenska kommunförsäkrings AB, Uppsala R3 AB.

Indelningskommittén, som utreder regionfrågan har skickat ut ett delbetänkande Regional indelning — tre nya län (SOU 2016:48) på remiss. Betänkandet innehåller förslag på att bilda tre nya län med motsvarande landsting.

De nya länen/regionerna är:

Norrlands län som föreslås bestå av Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Svealands län som föreslås bestå av Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län.

Västra Götalands län som föreslås bestå av Västra Götalands och Värmlands län.

Totalt ska landet delas in i sex stora regioner

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om