Digital-tv, digitalkameror, digitalklockor.
I början av veckan presenterade nätverket Global utveckling en skrift med titeln Den digitala välfärden. I en tid då allting förvandlas från analogt till digitalt kunde man tro att detta var ett tecken på utveckling. Men rapporten handlar om precis det motsatta.
Socialdemokraterna har just förlorat ett val där de under parollen "Alla ska med" hävdade att det mesta går bra i Sverige. När förlusten nu är ett faktum hörs plötsligt diverse kritiska röster. Många hävdar att partiets valstrategi var fel. Framför allt borde man ha "talat mer" om arbetslösheten, som LO:s chefsekonom Dan Andersson uttryckte saken.
Men valförlusten beror inte på en dålig valstrategi eller usel valretorik. Den beror på dålig politik.
"Vi ser en välfärd som har blivit alltmer digital. Antingen är man innanför eller utanför", skriver Sacos Anna Ekström i Den digitala välfärden. Detta tema löper som en röd tråd genom alla bidrag. Jan Edling, tidigare LO-utredare och i dag på statliga Vinnova, konstaterar att nästan hälften av alla offentliga utgifter går till människor mellan 20 och 64 år. Att en miljon människor står utanför arbetsmarknaden är ett annat sätt att med siffror beskriva välfärdens stora utanförskap. Vi "satsar" varje år 50 miljarder på Amsåtgärder och lika mycket på förtidspensioneringar. Småföretagare som söker stöd för sin forskningsverksamhet får dela på en promille av denna summa.
Sofia Nerbrand från magasinet Neo konstaterar att höga skatter på arbete gör tjänster dyra. Samhället klyvs mellan dem som har ont om tid och dem som har all tid i världen. Det saknas arbete men inte arbetsuppgifter. Vi har kort sagt blivit för dyra för varandra.
Överläkaren Claes Hultings beskrivning av välfärdssystemen för dem som drabbas av funktionshinder är både skrämmande och talande. "Ju mer pengar man kan erhålla utan egen arbetsinsats, desto lyckligare förväntas man bli." Hans slutsats är enkel: Att kunna försörja sig själv är inte enbart en skyldighet utan en rättighet.
I dagens digitala välfärdsstat har välfärd kommit att bli synonymt med offentligt. Privata initiativ inom vård, omsorg och skola ses med misstänksamhet. Liksom frivilligsektorn. Flera bidrag i skriften vänder sig emot denna svartvita välfärdssyn.
Att det i morgon är Fredrik Reinfeldt och inte Göran Persson som läser upp regeringsförklaringen beror till stor del på att alliansen under ledning av de nya moderaterna har vänt sig mot välfärdens digitala utveckling. Socialdemokraternas valförlust är ett resultat av en politik där det har varit viktigare att försvara förmåner för dem som är inne i systemen än att hjälpa dem som är utanför att komma in. Där höjd a-kassa är viktigare än reformer för fler jobb.
Fredrik Reinfeldt får gärna dela ut skriften från Global utmaning under det första regeringssammanträdet. Om socialdemokraterna vill bedriva konstruktiv oppositionspolitik är rapporten också ett lästips för riksdagsgruppen. Och glöm inte att skicka en bunt kopior till LO-borgen!
Håkan Jacobson | Ledarskribent