Dinosaurieteori ifrågasätts

Det saknas övertygande belägg för den under senare år allt populärare teorin om att alla dinosauriers gemensamma anfader hade fjädrar.

Foto: Natural history museum

Uppsala2015-06-03 01:00

Den slutsatsen drar brittiska, kanadensiska och svenska forskare i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Biology Letters.

– Det mest troliga utifrån en sammantagen analys är att fjädrar och fjärderliknande strukturer som påträffats i fossil inom vitt skilda dinosauriegrupper uppstod oberoende av varandra, säger forskaren Nicolás Campione vid Uppsala universitet.

Det är allmänt accepterat att dagens fåglar härstammar från befjädrade fågeldinosaurier. Sedan 1990-talet och framåt har en rad fossila fynd visat att också flera andra rovdinosaurier haft fjädrar. Allra mest uppmärksammat är dock att fjäderliknande strukturer under de allra senaste åren påvisats även i fossila hudavtryck från ett par grupper av växtätande dinosaurier.

Det har fått en del forskare att dra slutsatsen att både dessa växtätares och rovdinosaurierna fjädrar var ett arv från den gemensamma förfader som levde på jorden för cirka 230 miljoner år sedan.

I den nya studien har forskarna konstruerat en omfattande databas över olika dinosauriegrupper, beräknat fördelningen av olika hudstrukturer – fjäll, fjädrar och fjäderliknande strukturer – inom dem och sannolikheten för att de ska ha ett gemensamt ursprung. Deras slutsats är att alla dinosaurier från början förmodligen hade fjäll, och att de grupper som utvecklade fjädrar sannolikt gjorde det oberoende av varandra.

– Det är viktigt att poängtera att det rör sig om sannolikhetsberäkningar utifrån dagens kunskap. Mer fossil, i synnerhet från dinosauriernas tidiga evolutionära historia, kan komma att förändra dem, säger Nicolás Campione.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om