Diskrimineringsbyrån växer
Diskrimineringsbyrån i Uppsala (DU) ökar ut verksamheten. Nya pengar gör att de nu kan projektanställa fler.
Foto: Birgitte Meidell Roald
Verksamheten består av tre delar: individärenden, förebyggande insatser och opinionsbildning.
- Våra anslag har inte ökat men under slutet av 2009 har vi fått igenom flera stycken projektansökningar och de projekten ger oss möjlighet att rekrytera mer personal. Nyligen startade vi exempelvis upp Pralin (Praktiskt likabehandlingsarbete i skolan), som bygger på en granskning av likabehandlingsplaner i kommunens skolor, säger Frida Karlson, tillförordnad verksamhetsansvarig på DU.
DU:s uppdrag är tvådelat. Den ena delen handlar om att arbeta förebyggande med informationsinsatser och starta olika samarbeten i samhället om hur man ökar kunskaper om diskriminering. Den andra delen är att ge gratis råd och stöd och hjälpa till med medling i diskrimineringsärenden till privatpersoner.
- Vi lägger stor vikt vid att balansera både det förebyggande arbetet och individärendena. Detta eftersom det är svårt att uppnå en långsiktig förändring om man enbart jobbar med individarbete, säger Lina Gidlund, projekt-ledare på DU.
Det vanligaste är att människor själva ringer och talar om vad de känner. Vad Diskrimineringsbyrån sedan gör utifrån den information de får är alltid upp till personen som vänder sig dit.
- Många vill ha en ursäkt för att man har blivit kränkt av exempelvis en arbetsgivare och nöjer sig med det, medan andra vill ha mer faktiska kompensationer, ett jobb tillbaka eller en ersättning i pengar, säger Lina Johansson, jurist och ansvarig för individärenden.
Enligt DU är den absolut vanligaste diskrimineringsgrunden etnicitet, att någon diskrimineras till följd av sin hudfärg eller sitt ursprung. Mer än hälften av ärendena har den bakgrunden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!