På en gård i Uppsala län upptäcker Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer 2019 allvarliga missförhållanden. Utanför ladugården hittas en död kalv och därinne finns flera kalvar som är magra, smutsiga och sjuka. Där finns också ett svårt sjukt ungdjur. Veterinär larmas till gården men djuret avlider innan veterinären hinner fram. Obduktionen visar att djuret har svultit ihjäl.
I dag är Kravgården nedstängd och bonden står åtalad för djurplågeri. Men enligt Uppdrag granskning (UG) är problemet större än det enskilda fallet. I onsdagens program granskas Kravgårdar som brutit mot djurskyddslagen och där bönder i vissa fall till och med har dömts för djurplågeri.
I programmet får Kravs vd Anita Falkenek frågor om gården i Uppsala län där både Länsstyrelsen och Arla ska ha uppmärksammat allvarliga problem utan att Krav-certifieringen drogs in. Anita Falkenek förklarar att det kontrollföretag som ser till att djurskyddet efterlevs vid två tillfällen hade uppmärksammat brister på gården och att bonden då vidtagit åtgärder.
– Kontrollföretaget har till och med i det här fallet plockat in distriktsveterinären till hjälp för att hjälpa bonden att komma till rätta så att djuren mår bra. Men jag kan se när man tittar på det här fallet i backspegeln att här borde certifikatet dragits in mycket tidigare, säger hon i programmet.
Uppdrag granskning har samlat data om bland annat djurförbud och förelägganden från alla länsstyrelser i Sverige samt polisutredningar, domar och strafförelägganden. Listan har sedan jämförts med de gårdar som är Krav-certifierade för sin djurhållning. Och enligt UG har över 30 Kravgårdar i landet brutit mot djurskyddslagen.
När UNT under tisdagseftermiddagen når Anita Falkenek, vd på Krav, har hon ännu inte sett programmet.
– All misskötsel av djur är oacceptabel. Vi är en transparent organisation som är positiva till granskning, men vi menar samtidigt att den bild som Uppdrag granskning visar bara är en skärva av verkligheten.
I dag finns 2 300 Krav-certifierade gårdar med djur i Sverige. För att få certifieringen krävs bland annat att djuren har stor möjlighet till "naturligt beteende", att de exempelvis får vara ute och beta i friska luften. Gårdarna kontrolleras en till två gånger om året av oberoende företag som har till uppgift att säkerställa djurhållningen.
Enligt Anita Falkenek visar Kravs egna analyser att 99,5 procent av alla aktiva Krav-certifierade djurgårdar inte har haft några föreläggande från offentliga kontroller de senaste tre åren.
Hur är det möjligt att UG hittar fall av djurplågeri som ni själva missar?
– De här fallen har tidigare uppmärksammats och straffats av de oberoende kontrollföretag som kontrollerar utifrån Kravs regler. De har gett avvikelser och har bonden sedan inte bättrat sig har certifikatet dragits in. När man varit avstängd i 1-3 år kan man göra en ny ansökan. Om bonden då kan visa att han kan sköta sina djur bra kan han åter bli Krav-godkänd.
Hur går ni vidare efter granskningen?
– Vi har anledning att se över om det finns mer som vi kan göra för att säkerställa djurskyddet. Vi vill gärna se möjligheten att dela information mellan den offentliga kontrollen och kontrollföretagen. Då tror jag att vi i ännu större utsträckning skulle kunna se till att djur inte far illa.
Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 13 januari klockan 20.00.