Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet, SLU och Karolinska institutet i en studie, som publiceras i den ledande barnmedicinska tidskriften Jama Pediatrics.
– Våra resultat är det hittills mest övertygande belägget för att blivande föräldrar som vill ha hund i familjen inte behöver oroa sig för att de därmed skulle utsätta barnet för en ökad risk för astma, inte ens om de själva har astma. Tvärtom drabbas barnen mindre ofta av astma när de växer upp i faniljer med hund, säger forskaren Tove Fall, docent i epidemiologi vid instuitutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Den nya studien omfattar drygt en miljon barn födda i Sverige, som forskarna följt upp fram till som längst sju års ålder. Drygt fyra procent av barnen hade utvecklat astma när de började skolan.
Med hjälp av nio nationella register, däribland två hundägarregister och ett över lantgårdar med djur, har forskarna kunnat kartlägga samband mellan å ena sidan att växa upp med hund eller andra djur, å andra sidan risken för att utveckla astma. I båda fallen visade kartläggningen att astma i skol- och förskoleåldern var mindre vanlig bland barnen som tidigt haft sådana djurkontakter jämfört med bland barnen som inte hade haft det.
I siffror innebär det att risken för astma i skolåldern var sänkt med 13 procent för barnen som hade haft hund i hemmet och halverad för barnen som vuxit upp på en gård med djur.
Dessa samband mellan tidig hund- occh djurkontakt och minskad risk för barnastma sågs även i familjer där en eller båda föräldrarna hade astma och gällde även för det först födda barnet i familjen.
– Våra resultat kan alltså inte förklaras av att föräldrar som tror att deras barn är speciellt benägna att utveckla astma avstår från att ha hund eller av att föräldrar gjort sig av med familjens hund när något av barnen utvecklat pälsdjursallergi, säger Tove Fall.
En studie som denna kan inte besvara frågan om vad det är som gör att barn som växer upp i familjer med hundar – eller har andra djurkontakt på lantgårdar – i mindre utstäckning än andra barn utvecklar astma. Men den stöder den så kallade hygienhypotesen som säger att en alldeles för ren omgivning ökar risken för utvecklingen av astma och allergier.
– Det finns flera tänkbara förklaringar till detta, till exempel att en tidig kontakt med allergiframkallande ämnen från hund och andra djur fungerar som ett slags vaccination mot allergi eller att mikroorganismer från djuren gör att immunförsvaret blir mindre benäget att reagera med allergi. Dessa och andra hypoteser måste dock undersökas närmare i fortsatta studier, säger Tove Fall.
Flera tidigare, mindre studier har undersökt sambanden mellan tidig kontakt med hund och andra djur och risken för barnastma, men resultaten av dem har inte varit samstämmiga. Vad finns det för skäl att lite mer på den nya studien än på en del andra tidigare studier som visat helt andra resultat?
– Det finns goda skäl att göra det. Vår studie är inte bara den i särklass största inom området. Tack vare våra unika svenska register är den också den studie som haft tillgång till de mest utförliga uppgifterna om astma hos barnen, djurägande, astma hos föräldrarna och en rad andra faktorer som kan påverka resultaten, säger Tove Fall.
Studien kan läsas på http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2467334