Död hand på landsbygden

Landsbygden stod i centrum när fullmäktige debatterade den nya översiktsplanen. De rödgröna öppnade för mer kompletterande bebyggelse på Uppsalaslätten.

Bygga eller inte. Uppsalas politiker är djupt oeniga om hur mycket landsbygden ska kunna bebyggas.

Bygga eller inte. Uppsalas politiker är djupt oeniga om hur mycket landsbygden ska kunna bebyggas.

Foto: Tommy Söderlund

Uppsala2016-12-12 20:14

I stort är alla partier nöjda med den översiktsplan som klubbades igenom under måndagen. Men det finns också kritik. Alliansen och Sverigedemokraterna riktade främst in sig på de rödgrönas restriktioner för att bygga nytt i Uppsalas omland, och på planerna på den nya bro som ska byggas över Årike Fyris.

Thereze Olsson (M) var mycket kritisk till översiktsplanen som hon ansåg lägger en död hand på stadens omland då inte de som äger marken själva tillåts avgöra vad den kan användas till.

– Vi tar en stor risk när vi begränsar vad som får hända med marken. Man måste tillåta människor att kunna bygga och bo i vårt omland. Vi vill se ny bebyggelse där, sade hon.

Centerpartisten Mia Nordström ansåg att de rödgröna inte respekterade äganderätten.

– Man lägger en våt filt över omlandet. Det är markområden som är privata. Människor som vill bosätta sig på landsbygden ska inte behöva känna sig tvingande att flyta in till stan för att det inte finns boende, sade hon.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) försvarade översiktsplanen och påpekade att äganderätten visst är viktig.

– Men det finns också andra intressen. Vi måste slå vakt om åkrarna, grundvattnet, kulturlandskapet och de rekreationsområden som finns i omlandet, sade han och öppnade för att det ändå ska kunna bli lättare att bygga utanför stan, men bara för att komplettera redan befintlig bebyggelse.

När det gäller bron mellan södra staden och Bergsbrunna som kommer att gå genom naturreservatet Årisk Fyrís var också kritiken hård mot de rödgröna. Den samlade oppositionen vill ha en bro för alla trafikslag. De rödgröna vill se en bro bara för cykel, gång och kollektivtrafik.

Moderaten Arne Sandemo var mycket kritisk och beskyllde de rödgröna för Åsa-Nisse marxism av sämsta sort.

– Planera och bygg för alla människor. Med det förslag som finns i översiktsplanen leds bilarna till centrum, sade han.

Han fick stöd av Simon Alm (SD) som ansåg att det ska vara enkelt för alla trafikslag att ta sig fram i stan.

– Jag är skeptisk till de rödgrönas planer på spårvang. Det passar kanske i en miljonstad men inte i Uppsala, sade han.

Erik Pelling förklarade att de rödgröna inte är emot bilar.

– Men vi vill bygga bort det bilberoende som byggts in i våra städer sedan 1950 och 60-talet. Vi vill bygga en tätare stad med kortare avstånd där man inte behöver bilen för att åka och handla utan kan göra sina ärenden på närmare håll. Då behöver färre ta bilen, sade han.

Plan för framtiden

Fakta

Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste dokument för hur Uppsala är tänkt att utvecklas. Den träcker sig fram till 2050.Närhet är ett ledord för de rödgröna med planen. Bland annat vill de utveckla fyra stadsnoder i Uppsala, som ska bli en slags knutpunkter i kollektivtrafiken.

Stora byggsatsningar ska göras, 2 000 nya jobb ska skapas varje år samtidigt som 3 000 nya bostäder byggs årligen. Till grund ligger en förväntad befolkningsökning som år 2050 kan göra Uppsala till en kommun med 340 000 invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om