"Döden för universitetet som universitet"

”Uselt”. ”Bedrövligt.” ”Döden för universitetet som universitet.” Regeringens förslag att göra stiftelser av universitet och högskolor sågas av en rad forskare. Och de får stöd av bland andra Justitiekanslern, JK.

Foto: Kattis Strömgren/arkiv

Uppsala2013-10-21 11:02

Känslorna har stuckits i brand hos många universitetsanställda. Gnistan är regeringens förslag att göra universitet och högskolor till högskolestiftelser i stället för att som i dag vara myndigheter.

– Det här är ett uselt förslag. Går det igenom kommer det att vara förödande för kunskapsutvecklingen och forskningen, säger Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, och en av lärarrepresentanterna i Uppsala universitets styrelse, konsistoriet.

I förra veckan berättade UNT om en starkt kritisk text av Jan Lindegren, professor i historia, som väckte stor uppmärksamhet och mycket bifall i social medier. Jan Lindegren och Henry Ohlsson är inte ensamma om att ta till de stora orden i sin kritik av regeringens förslag, som just nu är på remissrunda hos berörda.

Blir förslaget verklighet innebär det slutet för universitet och högskolor som vi känner dem i dag, säger exempelvis Alexandra Waluszewski, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet. Orsaken, menar hon, är att bildandet av högskolestiftelser öppnar för att universitetsverksamheten drivs av bolag.

– Det skulle döda universitetet som universitet och öppna för att driva verksamheten som ett företag. I ett företag gör man som ledningen säger, men forskningens och universitetens roll är vara till för samhällets bästa. Det är vi genom vår yrkesprofession som ska avgöra vad vi ska forska om, inte en bolagsledning som behöver kortsiktiga resultat.

I nästa vecka ska Uppsala universitetets konsistorium fatta beslut om ett remissvar. I förslaget man ska ta ställning till sällar sig universitetet till kritikerna, uppger prorektor Anders Malmberg. På Samhällsvetenskapliga fakulteten har man själva gjort ett yttrande som redan skickats till utbildningsdepartementet.

– Förslaget är illa berett och skulle få oåterkalleliga konsekvenser för universiteten och högskolorna. Det är häpnadsväckande att ett sådant här förlag ens kan läggas fram, säger Shirin Ahlbäck Öberg, docent i Statsvetenskap.
Hon tolkar förslaget som ett tydligt tecken på att regeringen av ideologiska skäl vill privatisera högskolorna. Att reformen skulle leda till mindre styrning av universiteten tror hon inte.
– Det är en ren bluff att säga att detaljstyrningen blir mindre.

Även Justitiekanslern, JK, är starkt kritisk i sitt yttrande. Förslaget måste utredas noggrannare, skriver JK, ”inte minst ifråga om studenternas och de anställdas rättsäkerhet”. Även Riksrevisionen riktar kritik mot förslaget. I en högskolestiftelse riskerar den offentliga insynen minskas, menar Riksrevisionen.

Ska öka handlingsfriheten

Enligt Utbildningsdepartementets sammanfattning av förslaget att skapa den särskilda stiftelseformen Högskolestiftelser, ska de svenska lärosätena få ”förutsättningar att på ett mer flexibelt sätt hantera dagens och framtidens omvärldsförändringar”.
Enligt sammanfattningen innebär förslaget att en högskolestiftelse utan begränsningar ska kunna äga bolag samt bygga upp egna ekonomiska medel och andra tillgångar. Dessutom kan den själv bestämma när denna egendom ska avyttras. Stiftelsen ska också kunna ta emot och förvalta donationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om