Vad har Sahara, Barcelona och Rom gemensamt med Uppsala? Jo, partiklarna i luften. När vinden ligger på från Afrika och sandpartiklar drar in över Spanien och Italien ökar antalet dödsfall samma dag och dagen efter. Det visar forskning som nyligen presenterades vid en internationell kongress i Stockholm.
– Även om partiklarna från Sahara skiljer sig något åt från partiklarna som rivs upp från vägbanan av dubbdäcken är det stenmineraler av ungefär samma storlek det handlar om. Och man kan anta att partiklarna från våra vägbanor är giftigare eftersom de innehåller en hel del annat som fastnat på dem, säger Christer Johansson, professor vid Institutet för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet och även anställd vid Stockholms kommuns miljöförvaltning.
Saharastudien är en av de studier som på senare tid indikerar att partiklar i luften påverkar även dödstalen och inte bara luftvägar och lungor. För ett par år sedan skrev Thomas Sandström, professor i lungmedicin vid Umeå universitet, att det saknades belägg för att dödstalen påverkas av partiklarna. Men det gäller inte längre.
– Forskningsresultat är en färskvara och det här visste vi inte för ett par år sedan, säger han.
Ännu saknas forskning som visar på ökat antal dödsfall i Sverige. Men i höst ska Christer Johansson vid Stockholms universitet och forskare i Umeå avsluta en studie gjord på svensk statistik. Långa statistikserier över dödsfall ska jämföras med serier över dagar med höga partikelhalter.
– Vi skulle bli förvånande om vi inte såg en signifikant ökning av antalet dödsfall i studien, säger Christer Johansson.
Flera forskare UNT har talat med delar uppfattningen att partiklar påverkar dödstalen. Det är inte bara partiklarna i sig som är farliga, utan även de ämnen som fastnar på dem och som följer med ner i vår kropp, som metaller eller organiska ämnen från avgaser, däck, bromsar, och så vidare.
– Summa summarum är det här skadligt och inte bra att vi får i oss, säger Tom Bellander, docent vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.
Är det då säkert att dubbdäck ökar halterna av de skadliga partiklarna? Ja, säger de forskare UNT talat med. Bland annat har Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, visat i laboratorium att dubbdäck ökar halten partiklar kraftigt jämfört med dubbfria däck. Och i Oslo, där man får betala en avgift för att få använda dubbdäck i vissa zoner, har halterna partiklar i luften sjunkit sedan antalet dubbdäck minskat.