Genom att man nu lyckats läsa av ringen som domkyrkofalken har runt ena benet vet man mer om dess identitet. Falken, som är en hona, är född 10 juni 2008 i ett bo på en klippbrant vid Vätterns strand vid Omberg i Östergötland. Hon hade två kullsyskon.
– Lite roligt i sammanhanget är att mamman är en av de äldsta falkar man har koll på. Hon har haft kullar sedan 1999, säger Jan Wärnbäck som är ordförande i Upplands ornitologiska förening.
Falken återvände i början av september till Uppsala efter att ha varit borta sedan slutet av mars. Samma mönster har upprepat sig sedan 2011. Vart hon tar vägen är okänt.
– Förmodligen har hon häckat någon annan stans sedan hon blev könsmogen, säger Jan Wärnbäck.
Men falkhonan har uppenbarligen insett att Uppsala med alla sin kajor och även en del duvor är en perfekt övervintringsplats.
– Hon har sina rutiner. Hon brukar ta sin morgonkaja och sedan kan det blir ytterligare ett eller två byten till på en dag, säger Jan Wärnbäck.
Vad krävs för att hon ska häcka här?
– En hane förstås. Och sedan att de har något att häcka i. Det kanske inte är lämpligt att hänga en låda på ett av domkyrkotornen men varför inte på ett av silotornen vid hamnen? säger Jan Wärnbäck.
Senaste konstaterade häckningen av pilgrimsfalk i Uppland är från 2008 i ett fiskgjusebo vid Långsjön i Björklinge.
I början av 1900-talet fanns 50–100 häckande par i Uppland. Stammen i landet reducerades sedan kraftigt på grund av jakt och miljögifter och var allvarligt hotad, men har nu återhämtat sig, inte minst tack vare utsättning av buruppfödda ungfalkar.