Domstolsgranskning av Uppsalas avfall
Byggboomen i Uppsalaregionen skapar hårt tryck på kommunens sopstation Hovgården. I vår ger miljödomstolen besked om hur mycket mer avfall som få tas emot. På torsdagen bjöds rätten på guidad tur bland avfallet.
Sophanteringen har också radikalt ändrat karaktär på de 35 år Hovgården varit i drift. Från att mest ha handlat om avfall på hög, deponering, rör sig i dag allt mer om återvinning och sortering, med nya krav på anläggningarna.
Sista kapitlet
En ansökan om utökad mottagning vid Hovgården lämnades till miljödomstolen i Stockholm för drygt ett år sedan. Sedan dess har ärendet hanterats med bland annat yttranden från olika myndigheter. På torsdagen skrevs sista kapitlet i processen innan domen faller. Då besökte rättens ledamöter avfallsstationen tillsammans med tjänstemän från kommun och länsstyrelse, för att se, lukta och känna på den verksamhet som nu ligger i domstolens händer.
— En syn på platsen ger konkreta intryck av det vi annars bara ser på kartor och i handlingar. Och det finns alltid sådant som inte stämmer på papperet, konstaterade Christer Lännergren, en av domstolens experter, när han från en askhög grep en näve och lät stoftet sila mellan fingrarna.
Havsörnar lyfte
Rättens ordförande Bjarne Karlsson har sett åtskilliga sopstationer genom åren. Rundresan på Hovgården bjöd åtminstone på ett nytt intryck, när två havsörnar plötsligt höjde sig i utkanten av anläggningen. Som på beställning cirklade Upplands landskapsdjur med några kraftfulla vingslag utanför bussfönstret, innan rätten fortsatte mot nästa anhalt: en yta för att ta emot förorenade jordmassor. Bjarne Karlsson drog sin blå mössa över öronen och klev ut i snöfallet tillsammans med ledamöterna för ännu en kort föredragning av medföljande tjänstemän.
Framtida behov
I siffror tycks ökningen vara av stor skala, men ansökan handlar också om att skapa utrymme för framtida behov. Från dagens 2000 ton förorenad jord årligen vill kommunen få ta emot 40 000 ton. Från dagens knappt 20 000 ton bygg- och industriavfall till 60 000 ton, och så vidare. Ändå är Hovgården ett medelstort ärende för domstolen. I hela landet pågår en rad liknande prövningar, i takt med skärpta lagkrav och ökade kostnader för hanteringen. Och fallet Hovgården har hittills varit ovanligt okontroversiellt, konstaterade kommunens juridiska ombud Åsa Borgardt:
— Alla parter är i grunden överens, de frågor som väckts har mest gällt teknikaliteter, förklarade hon.
När domen faller 6 april visar det sig om domstolen kan skriva under på det omdömet. Går beslutet kommunen eller någon annan part emot finns alltid möjligheten att begära prövning i miljööverdomstolen.
FAKTA
Hovgården är Uppsala kommuns enda deponi för både ofarligt och farligt industriavfall och tar också emot annat grovavfall och hushållens komposterade matrester. Avsikten är att en större del av komposten på sikt ska användas för att producera biogas i kommunens anläggning. 2004 tog stationen emot 106 000 ton avfall, varav 55 400 ton kunde återvinnas. Kommunens miljökontor är tillsynsmyndighet sedan 1999.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!