Dottern blev av med lönen efter fem år
I sju år har Berith Samuelsson, Uppsala, tagit hand om sina gamla föräldrar Ingrid och Gösta Andersson. Under fem av de åren var hon anställd för att vårda dem, en anställning som drogs in 2003.
Berith Samuelsson, här med pappa Gösta Andersson, 89 år, förstår inte varför kommunen inte bättre tar vara på möjligheten att låta anhöriga sköta om de äldre.
Foto: Staffan Claesson
Hon tyckte det kändes rätt, och accepterade förslaget. Men i
januari år 2003 drogs anställningen in.
— Jag tror att många anhöriga som vårdar sina gamla lever på marginalen. I mitt fall innebär det indragna anhörigstödet att familjen måste leva på min mans lön. Själv åker jag mellan Bälinge, där jag bor, och mina föräldrar i Sävja så gott som varje dag.
Berith Samuelsson har svårt att förstå varför kommunen inte tar vara på möjligheten att låta anhöriga sköta om de äldre.
— Särskilt med tanke på hur svårt det är att få personal till hemtjänsten.
I januari i år lämnade hon in en ny ansökan om att få anhörigstöd. Fortfarande har hon inte fått något svar från Uppsala kommun.
— Men en biståndshandläggare sade till mig att det inte var någon idé att ens ansöka om stöd.
Hon tycker att det i första hand är anhöriga som borde erbjudas möjligheten att sköta om de gamla, kompletterat med hemtjänst.
— De äldsta har dragit det tyngsta lasset när Sverige byggdes upp. Vi bör visa dem respekt på deras ålderdom genom att lyssna på deras önskemål.
Berith Samuelsson säger att hon är medveten om att många anhöriga inte orkar eller kan ta hand om sina gamla.
— Det är upp till var och en. Man kan vara ensamstående, bo för långt bort, eller vara tvungen att arbeta. Men jag tycker möjligheten skall finnas.
Fotnot: Enligt beräkningar som gjordes av socialdepartementet år 2004 står anhöriga, oftast döttrar och svärdöttrar, för två tredjedelar av vården och omsorgen om de äldre som bor kvar hemma. Cirka 2 500 äldre, svårt sjuka personer bor hemma med anhörigas hjälp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!