Drakens gåta löst

Den märkliga historien om den upphittade cockpithuven fortsätter. Ingemar Nilsson, före detta chef för flygsimulatorn på F16, kan i dag berätta att det inte alls var piloten Anders Lefverts huv som återfanns i trädgården hemma hos familjen Tengstrand i Örkälla, Skyttorp.

En huvtjuv hade varit framme.

En huvtjuv hade varit framme.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-08-06 20:02

– Ska man gå på fyndplatsen så pekade det mesta först på att huven tillhörde Anders Lefverts plan, säger Ingemar Nilsson, som engagerat sig starkt i fyndet.

Men efter att ha tvättat ren den smutsiga huven som förts ut till F16 av militär hittade han tillverkningsnumret 064, och då kom saken i ett annat läge.
– Vi har fin ordning i våra arkiv, och där hittade jag haverikommissionens rapport om vad som hände med den J35 Draken som hade det numret, säger Ingemar Nilsson.

16 februari 1972 kolliderade planet, som fördes av fanjunkare Lage Zachrisson från Björklinge, med en radiomast som inte fanns utmärkt på flygkartan. Kollisionen inträffade vid Gillers Klack norr om Kopparberg i Västmanland, och kunde ha fått ödesdigra konsekvenser. Planet störtade alldeles intill en slalombacke fylld med sportlovslediga ungdomar. Lage Zachrisson klarade sig genom att hoppa i fallskärm.

Efter kraschen tillsattes en haveriutredning, och allt material från platsen samlades ihop och fördes till Uppsala för utredning. Flygplansdelarna placerades i F16:s skrotgård. Någon gång under 1973-74 passade en av de anställda på att ta med sig huven hem. Ingemar Nilsson blev under veckan uppringd av ”tjuven”.
– Han tyckte att den skulle vara trevlig som souvenir, något för barnen att leka med, berättade han.

Normalt hålls skrotgården under uppsikt på arbetstid eftersom där finns militärt material, men mannen jobbade skift på flottijens värmecentral och kunde osedd ta med sig huven i sin herrgårdsvagn. Han har själv ägt den tomt där huven hittades.
– Visst var det beklagligt att det var en av flottiljens anställda som tog den. Men han må vara lite urskuldad, dels för att brottet är preskriberat, dels för att han inte kände till hur strikt det var med föremålen i Skrotgården. Han sa att han läst om huven i tidningen och ville höra av sig för att inte ställa till mer besvär.

Men även om nu den huvhistorien får anses vara löst, så är fortfarande piloten Anders Lefverts huv försvunnen.
– Jag blev kontaktad av en vapentekniker häromdan som berättade att han och en annan flygplanstekniker hade ordnat skallgång, och att de förgäves letat efter Lefverts huv i flera dagar i det område där han hoppat. Förmodligen ligger den kvar någonstans i skogarna kring Vattholma, tror Ingemar Nilsson.

Souvenirjakt kan medföra tråkiga konsekvenser. Ingemar Nilsson berättar om händelse där en halv fil hittades i ett flygplansvrak efter ett haveri. En flygplansmekaniker misstänktes för försök till sabotage, och stämningen på F16 blev obehaglig.
–  Vi annonserade i pressen och efter tre månader hörde en generad skogsarbetare av sig. Han hade brytit av sin sågfil när han försökte få med sig en del av vraket hem som souvenir. Man kan ju tänka sig vilken lättnad det var för den misstänkte mekanikern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om