Drama lär fångar mer om jämställdhet

Knivstabon Ulrika Forsberg är en av många kvinnor i Knivsta som har startat eget under senare år. Ett av hennes uppdrag handlar om att genom drama utbilda interner i jämställdhet. Flera av deltagarna tycker att de har haft stor nytta av dramaövningarna.

Ulrika Forsberg (th) får ketchup och senap på sin korv av AnneLee Vikner efter föreställningen Tornet för föräldrar som har kontakt med kriminalvården.

Ulrika Forsberg (th) får ketchup och senap på sin korv av AnneLee Vikner efter föreställningen Tornet för föräldrar som har kontakt med kriminalvården.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2010-05-18 07:08

Det hela började med att Ulrika Forsberg, som är etnolog, sökte forskartjänster inom etnologi för några år sedan. När så Uppsala kommun avsatte pengar till ett kvinnohistoriskt projekt så sökte Ulrika Forsberg pengarna och fick dem.
– Jag hade i mitt jobb samlat ihop mycket material inom kvinnohistoria. Det handlar om könsroller och att det både är och har varit få kvinnor högt upp inom akademin. Min idé var att använda de fakta som fanns till att någon skrev ett manus, säger Ulrika Forsberg.

2006 började så Ulrika Forsberg, som även är skådespelare, att tillsammans med kollegan AnneLee Vikner spela pjäsen Kvinnofilten på arbetsplatser i Uppland. Efterfrågan på pjäsen var stor.
– 2008 utvecklade jag därför ett utbildningspaket där Kvinnofilten ingår. Då la vi till seminarier, dramaövningar och reflektions- och diskussionsmaterial, säger Ulrika Forsberg.
Och det var då som Ulrika Forsberg startade sitt företag Dramadam där hon i dag arbetar med dramapedagogiska uppdrag, men även medverkar i exempelvis ungdomsprojektet Ordboken som startar i Knivsta i sommar.

I uppdragen för kriminalvårdens region Mitt har Ulrika Forsberg hittills träffat närmare 1 000 intagna i bland annat Kumla, Mariefred och på Åbyanstalten. Hon och AnneLee Vikner har också varit på samtliga sju kvinnoanstalter i Sverige.
Seminarierna som antingen är en halv eller en hel dag har ibland resulterat i rena ”körslagetstämningen” bland deltagarna i den annars ganska tuffa och mansdominerande miljön. Ulrika Forsberg säger att mottagandet har varit fantastiskt.
– Egentligen är det ingen skillnad på att jobba med människor på ett datorföretag eller på en anstalt. Tankar om jämställdhet och fördomar genomsyrar hela samhället. Men på anstalterna har vi fått ett extremt fint mottagande och så högt deltagarantal att en del personal har blivit förvånad, säger Ulrika Forsberg.

Hon beskriver samtalen som följt pjäsen som ärliga. De flesta deltagarna på anstalterna har också verkligen engagerat sig i materialet, även om alla inte alltid har hållit med.
En av de personer som har deltagit i dramaövningarna säger till UNT:
– Jag tycker det var väldigt bra. Vi fick exempelvis säga så många goda och onda ord som vi kunde om kvinnor och män. Den övningen gjorde att man fick upp ögonen för att kvinnor inte behandlas så bra, säger han.
Att lättare kommunicera med andra människor, att få utlopp för olika känslor och tillgång till sin kreativitet är andra fördelar som flera av deltagarna ser med att arbeta med drama. Att träna på att tala högt inför flera personer är en annan fördel.

Även på träffpunkten Krami i Uppsala, som är ett samarbete mellan kommunens socialtjänst, länsarbetsnämnden och kriminalvården, har Ulrika Forsberg arbetat med improvisationsteater.
Här går bland andra Kadir som är mycket tacksam för att han en gång i veckan har fått delta i dramaövningar.
– Jag har lärt mig att prata med andra människor, genom att träna så här, säger Kadir och hans kompisar lägger till att Kadir nästan var helt tyst tidigare.
Carin Illerbrand och Tommy Huss, som arbetar som coach respektive fritidsledare på Krami i Uppsala, tycker att det är helt suveränt med dramaövningar som arbetsmetod.
– Förutom personlighetsutveckling så är den största fördelen att folk lär känna varandra snabbt och på ett prestigelöst sätt, säger Tommy Huss.

Häromdagen hade bland andra Ulrika Forsberg och AnneLee Vikner även bjudit in barn till föräldrar som har eller har haft kontakt med kriminalvården till en familjeföreställning av pjäsen Tornet i en skogsglänta utanför Almunge.
En av dem som kommit dit var Johnny Sjöblom från Kris (kriminellas revansch i samhället),
– Jag tycker att föräldraprogram för interner och deras barn ska uppmuntras. Både för barnens och föräldrarnas skull är det jättebra när det arrangeras något sådant här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om