Drogproblem bland ensamkommande

Ungdomar från Afghanistan och Nordafrika utmärker sig i drogstatistiken. Det framkom vid ett seminarium i Uppsala under tisdagen.

Diskuterar. Kommunalrådet Erik Pelling (S) t v, och Fred Nyberg, professor i beroendeforskning, var ett par av deltagarna i seminariet.

Diskuterar. Kommunalrådet Erik Pelling (S) t v, och Fred Nyberg, professor i beroendeforskning, var ett par av deltagarna i seminariet.

Foto: Anders Ahlgren

Uppsala2015-10-13 19:21

Christian Frödén vid gränspolisen berättade om sina erfarenheter från flera års arbete bland ensamkommande ungdomar på bland annat Sergels torg i Stockholm.

– Det finns två grupper som som sticker ut när det gäller narkotikamissbruk och brott. Det är ungdomar från dels Marocko och Algeriet, dels från Afghanistan.

Christian Frödén beräknar att det rör sig om ett par hundra nordafrikanska pojkar som driver runt i Stockholmsområdet medan antalet afghanska ungdomar med den här livsstilen är mer osäker. Ungdomarna från Afghanistan har i allmänhet asylskäl, något som nordafrikanerna oftast saknar.

Seminariet som hölls i Uppsala universitets aula hade som tema ensamkommande barn och droger. Arrangör var U-fold, ett universitetsbaserat nätverk för beroendeforskning.

Under mötet redovisades en kartläggning från Statens institutionsstyrelse,SiS, som bedriver tvångsvård av unga missbrukare och kriminella. SiS räknar med att vårda cirka 200 ensamkommande ungdomar i år vilken är en ökning från fjolårets 139 personer.

Slutsatserna från SIS var i stort sett identiska med de som förmedlades av Christian Frödén från gränspolisen.

– Drygt hälften av de ensamkommande vid våra institutioner kommer från Marocko och Algeriet, berättade Catrine Kaunitz, utredare vid SiS.

Tillströmningen fortsätter

De senaste veckornas kraftiga ökning av antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har kullkastat Migrationsverkets tidigare prognoser.

I somras löd prognosen för hela 2015 på 12 000 ensamkommande.

Men fram till och med i måndags hade cirka 17 500 ensamkommande barn ansökt om asyl.

Enbart den senaste veckan anlände cirka 2 400 barn vara drygt 70 procent var från Afghanistan.

Under 2014 kom runt 7 000 ensamkommande barn till Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om