Dubbelt så lång väntan på färdtjänst

Väntetiden för att få färdtjänstbevis har fördubblats efter omorganisationen av Uppsala kommun. Tidigast om ett halvår tror ansvariga att handläggningstiden kan vara tillbaka på normal nivå.

Uppsala2003-02-17 00:01
- Får vi ett halvår på oss för att komma på plats, få in alla färdtjänsthandlingar i riktiga skåp och flytta in i egna rum så kommer vi att få rätsida på det här, säger Christer Åkerlund, chef för trafiknämndens kansli, som handlägger färdtjänsten.
Före årsskiftet dröjde det cirka två veckor i normalfallet att få besked för den som ansökte om nytt eller förlängt färdtjänstbevis hos Uppsala kommun. Efter omorganisationen är färdtjänsten en uppgift för trafiknämndens kansli och väntetiden har ökat till omkring fyra veckors tid. Handläggarna sitter utspridda på olika håll och så lär det fortsätta till efter halvårsskiftet.
— Vårt mål är att klara fyra veckors handläggningstid under de närmaste sex månaderna. Förhoppningsvis kan det gå snabbare i vissa fall, säger Christer Åkerlund.

Allmänheten drabbas
Hans besked till dem som måste ha färdtjänst för att ta sig till vårdbehandlingar eller sjukhus är att i stället använda landstingets särskilda sjukresor. De är i de flesta fall dock dyrare än färdtjänstavgiften. Den som i dag ansöker om nytt eller förlängt färdtjänstbevis får finna sig i att vänta på besked.
— Men jag förstår att färdtjänsten är viktig och en stor hjälp för många människor. Här blir tyvärr allmänheten drabbad av omorganisationen, säger Christer Åkerlund.
Bedömningen av färdtjänstansökningar gjordes före årsskiftet av biståndshandläggare på kommundelarna. En del av dessa arbetar nu enbart med färdtjänst, men sedan kommundelarna avskaffats har alla handlingar som rör medborgares färdtjänst packats i kartonger och slussats mellan handläggarna, som fortfarande sitter kvar på sina kontor i olika delar av staden. Tidigast om en månad ska hela avdelningen samlas på Kungsporten i Boländerna.
Det här gör arbetet tungrott, enligt kanslichefen. Dessutom har handläggarna många ansökningar. I Uppsala kommun finns 10 000 färdtjänstberättigade. Fem årsarbetare är avsatta för alla färdtjänstärenden. Christer Åkerlund menar att det är i underkant.
Även om ingen färsk statistik finns tror Christer Åkerlund att allt fler söker färdtjänst. En äldre befolkning och fler långtidssjukskrivna är troliga orsaker, menar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om