Dubbelt så många äldre inom 20 år

Antalet 80-åringar och äldre i Uppsala kommun kommer att vara dubbelt så stort inom en 20-årsperiod. Den växande skaran utmanar Uppsala kommun.

Harry Eriksson, 97,  jobbade hårt som lantbrukare. I dag har tekniken tagit över  mycket av grovarbetet, men han tror de de tunga lyften på gården förr gjorde honom gott.

Harry Eriksson, 97, jobbade hårt som lantbrukare. I dag har tekniken tagit över mycket av grovarbetet, men han tror de de tunga lyften på gården förr gjorde honom gott.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-05-04 20:00

För att bromsa växande kostnader för vård och omsorg vill kommunen satsa mer på förebyggande friskvård bland äldre.
Prognoserna talar sitt tydliga språk: befolkningen växer, och åldringarna med den.
I dagsläget är 80-plussarna strax över 8 000 personer.
Om 20 år är de dubbelt så många och utgör 6,5 procent av Uppsala kommuns befolkning.
– Den största anledningen är att vi har många kommuninvånare i åldersintervallet 60-70 i dag. Det innebär att vi har många fler åldringar om 20 år, säger Uppsala kommuns statistiker Åke Bendz.
Ökningen av antalet äldre tvingar kommunens verksamhet för vård och omsorg att spänna musklerna.

Demensboenden, äldreboenden, trygghetsbostäder och hemtjänst måste dimensioneras för en växande skara 80-plussare.
Men Åke Bendz är inte säker på att en fördubbling av antalet åldringar måste innebära en fördubbling av vård och omsorg.
– Frågan är om framtidens äldre behöver samma resurser som 80-plussare i dag. Det kan ju vara så att vi lever friska längre.
Socialdepartementet skriver i rapporten Långsiktig efterfrågan på välfärdstjänster, baserad på prognoser fram till 2050, att befolkningen kommer att åldras, samtidigt som hälsan förbättras och livslängden ökar.
Det konstateras att äldre kan bo kvar och klara sig själva längre om framtidens samhälle är tillgängligt med närservice, anpassade bostäder och kommunikationer.
I Uppsala kommun vill man satsa på förebyggande åtgärder för att äldre så sent som möjligt i livet ska behöva plats på ett vårdboende.
– Jag tror att det är fler som kommer att väga in möjligheten att bo kvar hemma. Äldrenämnden har ju satsat på mer stöd i ordinärt boende som växelvårdplatser, anhörigstöd och möjligheter till eget val av hemtjänst, säger Carina Kumlin, avdelningschef vid Uppsala kommuns kontor för hälsa, vård och omsorg.
Därför är förebyggande arbete viktigt, anser kommunen.
– Vi behöver jobba med förebyggande delar för att skjuta på kostnadskrävande insatser. Det handlar om uppsökande verksamhet och träffpunkter och andra hälsofrämjande insatser som gör att människor kan bo kvar hemma. Information om kost och motion ingår också i det här arbetet, säger Magnus Johannesson vid kontoret för hälsa, vård och omsorg.

Det återstår att se hur 40-talisterna mår om 20 år.
Statistik från kommunen visar att en tredjedel av alla 90-åringar och äldre klarar sig helt utan stöd från kommunen.
Barbro Nordström, chefsläkare vid primärvården i Uppsala län, tycker att kommunen inte bara ska jobba förebyggande med pensionärer utan också med barn redan i skolåldern.
– Det handlar om att servera bra mat och att behålla idrottstimmarna i skolan. Det är helt förkastligt att minska på idrotten. Folk ska lära sig hålla igång med rörelser från början så att de tycker att det är roligt hela livet.
Barbro Nordström tror att de flesta mår bra av att ställa bilen och i stället gå eller cykla.
– 30 minuter om dagen är viktigt för att kunna behålla funktion och hälsa. Och det är viktigt att kommunen ser till så att de äldre kommer ut.
Hon påpekar samtidigt individens ansvar:
– Man kan inte tro att kommunen ordnar allt så att man mår bra. Om man inte drabbas av en sjukdom så bygger man sin ålderdom själv. 

FAKTA

Prognosen visar på fördubbling
Uppsala kommun hade förra året 8 054 invånare som var 80 år eller äldre. Uppsala kommuns prognoser visar att andelen 80-plussare mer än fördubblas under åren 2015-2030. En ytterligare tendens är en tillfällig ökning av gruppen 90 år och äldre fram till cirka 2015. Därefter planar kurvan ut, för att kring 2025 åter leda till en kraftig utveckling av personer 90 år och äldre.
äldrevård. Fler äldre klarar sig utan vårdinsatser och stöd från kommunen, men i och med den växande andelen 80-åringar behövs förebyggande åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om