Duktiga studenter ger mer pengar
Högskole-Sverige står splittrat inför regeringens nya förslag till hur kvaliteten på landets högskoleutbildningar ska utvärderas. Medan Uppsala universitet är för regeringens förslag är flera fackförbund, studentkårer och andra högskolor emot.
- Vi vill ha fler indikatorer som handlar om processer och resurser som ger förutsättningar för en god utbildning. Har man tillräckligt med lärare för att ge tillräckligt med lärarledd undervisning, exempelvis, säger Hanna Victoria Mörck, vice ordförande på Uppsala studentkår.
Enligt den proposition som regeringen presenterade på måndagen ska kvalitetsarbetet vila på tre ben: enkäter med tidigare studenter, självvärderingar som högskolorna och universiteten gör själva, samt analyser av studenternas avslutande självständiga arbeten, så som examensarbeten. Självvärderingarna ska kompletteras med platsbesök av expertgrupper.
- Det är bra med enkäter med tidigare studenter, men det behövs även enkäter med nuvarande studenter. När det gäller självvärderingarna finns en risk att de bara blir ett ursäktsbrev där institutionerna förklarar bort ett dåligt resultat med att man haft en lågpresterande studentgrupp, säger Hanna Victoria Mörck.
Uppsala universitets prorektor Kerstin Sahlin är däremot till freds med förslagen.
- Vi tycker det är bra att man fokuserar mer på resultatet. Då kan ingen bara gömma sig bakom en tjusig modell eller process när man ska visa upp sig för bedömargrupperna, säger hon.
Regeringens vill också införa en kvalitetsbonus. De bästa utbildningarna ska belönas med mer pengar. På så sätt fördelas redan pengar till forskningen.
- Att man nu fokuserar på utbildningarna är väldigt bra. Det har varit mycket prat och åtgärder kring forskningen på senare år, säger Kerstin Sahlin.
Uppsala studentkår tycker också att en bonus kan vara motiverad, men bara om man premieras för en bra utbildning, och inte för att man har duktiga studenter.
- Risken är att det här går emot målet med breddad rekrytering, eftersom det kommer att löna sig att ha högpresterande studenter från studievana hem, säger Hanna Victoria Mörck.
Regeringens förslag har föregåtts av turbulens, med missnöje hos Högskoleverket, Sveriges universitetslärarförbund och hos studentkårerna, som känner sig förbigångna av regeringen.
- Vi har inte alls varit med i processen inför förslaget, säger Hanna Victoria Mörck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!