Skotten viner i snabb följd. Andreas Norberg skjuter i farten medan han springer fram över den leriga gräsmattan. Stationen består av 12 papptavlor som han ska pricka på så kort tid som möjligt, och den är uppbyggd så att han måste röra sig i olika riktningar för att nå alla mål.
Han ler stort när han är klar: 19 sekunder är en bra tid och han fick många alfaträffar – alltså högsta poängträff.
– Jag stannade aldrig upp utan fick ett väldigt bra flyt. På de tidigare stationerna har jag haft väldigt stabilt skytte, så nu försökte jag dra upp tempot också, säger han.
Andreas Norberg tävlar för en klubb i Bofors. Han är en av de 170 deltagarna i Höstsonaten, en tävling i pistol som klubben Uppsala dynamiska skyttar arrangerar här på Ekebyboda skyttecentrum strax norr om Uppsala. Tävlingen består av åtta olika stationer – alla olika varandra. Tavlorna kan stå på olika avstånd, vara öppna eller skymda, rörliga eller fasta. Vissa kan behöva skjutas stående, andra springande, hukandes eller liggandes. Innan varje station får de tävlande gå en walk through, som det kallas, för att lägga upp taktiken: hur tar man sig igenom banan så snabbt som möjligt?
– Det är av sakerna som är så himla kul med dynamiskt skytte: variationen och att det hela tiden är nya utmaningar, säger Andreas Norberg.
Madeleine Engström från värdklubben Uppsala dynamiska skyttar, som i dag är funktionär på tävlingen, håller med honom. Hon tycker att sporten har allt.
– Första gången jag provade för drygt ett år sedan blev jag helt hooked. Jag fastnade totalt. Det krävs mentalt fokus, skjutskicklighet och också stor rörlighet eftersom du kan spara mycket tid i hur du rör dig i banan.
Dynamiskt skytte växer snabbt i Sverige. Bara det senaste året har ett tusental nya personer hittat till sporten och i dag finns cirka 6 000 licensierade utövare. Uppsala dynamiska skyttar har 130 medlemmar, och växer med omkring 20 personer om året. Madeleine Engström tränar här i Ekebyboda två till fyra gånger i veckan.
– Det är verkligen en sport för alla. Vi har de som sitter i rullstol och de som är 80 plus, säger Madeleine Engström.
Hon tror att många Uppsalabor inte känner till sporten eller att Uppsala med Ekebyboda har ett av Sveriges största skyttecentrum.
– Potentialen är enorm, här skulle man kunna anordna EM och VM om Uppsala kommun bara satsade på att göra sandvallarna kring banorna högre.
En riktig veteran i sammanhanget är Per Forsling från Norrköpingsklubben ECDS, som precis skjutit klart på stationen och nu ställer sig och pratar med Madeleine Engström och Andreas Norberg. Han har hållit på med dynamiskt skytte sedan -99 och har varit med i såväl EM som VM. Nu siktar han på EM i Serbien nästa höst. Vid sidan av USA är Frankrike, Tyskland och Spanien stora inom sporten, berättar han.
– Men Sverige ligger väldigt bra till med tanke på hur få vi är.
I lågstadiet började Per Forsling med luftpistol, och sedan har han vigt en stor del av sitt liv åt skytte.
– Dynamiskt skytte är den roligaste formen. Det blir aldrig tråkigt, säger han.