Dyr affär för fem miljoner svenskar

Glasögon kan vara en dyr affär för de fem miljoner svenskar som bär dem. En internationell jämförelse har visat att Sverige har bland de högsta priserna i Europa.

Uppsala2006-07-11 00:00
Undersökningen gjordes förra året av optikernas internationella branschorgan European Optical Industry Review. Den visar att det kostar i genomsnitt 2 900 kronor att byta glasögon i Sverige.
I Italien, Europas billi­gaste glasögonland, kostar samma par 910 kronor. Endast Danmark, Schweiz och Norge har dyrare glasögon än Sverige.

Dyr arbetskraft
Sigbjörn Olofsson, vd för Optikbranschen, förklarar prisskillnaderna med att Sverige är ett högkostnadsland med relativt dyr arbetskraft. Dessutom menar han att vi i Sverige köper dyrare glas, framför allt progressiva.
Progressiva glas är individuellt anpassade och ändrar sig steglöst beroende på var bäraren riktar blicken.
Glasögonglastillverkaren Essilor AB har en fabrik i Spånga utanför Stockholm där glasen ytbehandlas, slipas och poleras. Själva glaset är en form av halvfabrikat, som kallas blanks, där ena ytan är klar.
— Sedan färdigställer fabriken den andra ytan utifrån optikerns beställning, säger Örjan Berg.
Det skiljer mycket i både pris och tillverkning mellan olika typer av glas. Glas­ögonglastillverkaren Rodenstock finns i Uppsala. Här sker monteringen av bågarna.

Serieproduceras
Tillverkningen av glas sker på olika platser, bland annat i låglöneländer som Thailand och Tjeckien där företagets enkelslipade glas serieproduceras. De mer komplicerade progressiva glasen görs i Tyskland.
— I det progressiva glaset tillverkas varje enhet för sig. Det säger sig självt att ett sådant glas blir dyrare, säger Leif Andersson, produktchef för Rodenstock i Uppsala.
Enligt Leif Andersson blir de progressiva glasen bättre och bättre i takt med att mer förfinad teknik utvecklas.
— Det blir mer och mer finesser för att få absolut bästa synskärpa. Meningen är att kunden ska få en aha-upplevelse, säger Leif Andersson.
Men varför skiljer det i pris mellan de olika butikerna? På lågpriskedjan Specsavers Blic tror man att svaret ligger i att de som är en stor kedja kan pressa priserna.

Stora volymer
— Vi är en av de största köparna av glas och bågar på marknaden. Den stora volymen gör att vi kan sänka priserna, säger Pernilla Algede, pr-ansvarig på Specsavers Blic i Sverige.
På Specsavers Blic kostar ett par bågar med enkelslipade glas från 495 kronor. Men då ingår inte antireflexbehandling som kostar ytterligare 600 kronor.

Tydliga priser
— Vårt koncept bygger på låga priser och tydliga priser. Kunden ska själv ha möjlighet att avgöra om den har behov av extra tillval, säger Pernilla Algede.
Gertz optik är Uppsalas äldsta optikbutik och är inte knuten till någon kedja. De billigaste enkelslipade glasögonen kostar 1 195 kronor utan någon behandling. Ett par glasögon med progressiva glas kan kosta 6 000 kronor.

"Bra progressiva glas"
— Men då är det bra progressiva glas. Det går att få mycket billigare. Allting beror på vad kunden har för behov, säger Dan Johansson, legitimerad optiker på Gertz Optik.
På Specsavers Blic kostar de billigaste progressiva glasögonen 1 995 kronor.
— Då är det en enkel design på glaset men det är inte en sämre kvalitet, säger Pernilla Algede på Blic.
Dan Johansson anser att servicen är den största skillnaden mellan butiker som Gertz optik och de stora lågpriskedjorna.
— Jag tror att vi kan ägna mer tid åt kunden och ge service, till exempel genom att vi har egen verkstad.

Kvalitetsnorm
Optikbranschen arbetar efter en kvalitetsnorm baserad på Socialstyrelsens regelverk. Den normen ska säkerställa att alla aktörer på marknaden håller en hög standard, oavsett prisläge.
— Det ställer krav på en verksamhet. Väljer sedan någon att gena på kvaliteten så ska kunderna anmäla det till Allmänna reklamationsnämnden, säger Sigbjörn Olofsson, vd för Optikbranschen.
Varför kan det skilja så mycket i pris?
— Den som köper in stora volymer får inköpsfördelar. Det ger lägre pris. Sedan finns det olika generationer av glas. De enklare glasen är så klart billigare. Alla vill inte köpa en Mercedes, säger Sigbjörn Olofsson.
Men faktum kvarstår. Sverige är ett dyrt land vad gäller glasögon om man får tro den internationella undersökningen.
Örjan Berg, produktchef på Essilor, anser dock att jämförelsen haltar.
— Snittpriset blir missvisande eftersom man i Italien säljer förhållandevis lite glasögon med progressiva glas. I Sverige köper kunderna mer högkvalitativa glas, säger Örjan Berg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om