Högre parkeringsavgifter väntar i Uppsala – nya regler på gång

En ny modell för parkeringsavgifter är på gång i Uppsala. Den ger både dyrare parkering och avgift även på söndagar och nätter. 
 Störst skillnad blir det i Ulleråker och Rosendal, där avgiften höjs från 5 kronor till 35 kronor i timmen.

Uppsala kommun har fattat beslut om nya parkeringsavgifter.

Uppsala kommun har fattat beslut om nya parkeringsavgifter.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2025-05-27 16:30

– Det var tio år sedan som vi justerade taxorna för parkering, och vi har kunnat se att vi i jämförelse med likvärdiga städer ligger lågt. Det behövs en justering.

Det säger Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Rafael Waters (S) är ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.
Rafael Waters (S) är ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Kommunfullmäktige väntas fatta beslut om de nya parkeringsavgifterna före sommaren. Här finns en helt ny princip som avgör vilken taxa som gäller. Det är numera ett områdes struktur snarare än avståndet till centrum som ska avgöra kostnaden.

Ett område där fastighetsägarna varit skyldiga att ordna parkering åt de boende i samband med att husen byggs får en högre parkeringstaxa. I äldre områden som byggts när det inte funnits sådana krav blir det billigare att parkera på gatumark.

– Tidigare var zonindelningen hårt styrd av avståndet till centrum, säger Oscar Forss, trafikplanerare på kommunen.

Enligt Oscar Forss är målsättningen att parkeringsytorna på gator främst ska användas för besökande, medan boende ska parkera i parkeringshus eller garage.
Enligt Oscar Forss är målsättningen att parkeringsytorna på gator främst ska användas för besökande, medan boende ska parkera i parkeringshus eller garage.

Störst effekt får de nya zonerna i Rosendal och Ulleråker, där avgiften höjs från 5 till 35 kronor i timmen. Även Industristaden och Kapellgärdet uppgraderas till zon B. Här blir det liksom i centrum även avgift på både nätter och söndagar.

Klicka i kartan här nedan för att se de nya priserna:

Principen för den nya zonindelningen får dock inte fullt genomslag. Ett exempel är Bäcklösa, ett nybyggt bostadsområde som hamnar i parkeringszon E med den lägsta parkeringsavgiften. Motiveringen är här även i fortsättningen avståndet till centrum.

Att det fortfarande är gratis att parkera på gatan på nätterna och söndagarna i många bostadsområden har dock visat sig få oönskade effekter. Många boende som har gratis parkering på jobbet använder gatan som bilförvaring i stället för att hyra en parkeringsplats, något som parkeringsavgifterna är tänkta att motverka.

Rosendal är ett område som fortfarande byggs ut. Här höjs parkeringsavgifterna kraftigt enligt förslaget.
Rosendal är ett område som fortfarande byggs ut. Här höjs parkeringsavgifterna kraftigt enligt förslaget.

– Det blir ju märkliga effekter om man använder gatan som förvaring av sin bil. Vi har ju inte gratis förvaring av andra saker, säger Rafael Waters.

Vore det då inte mer logiskt att ha avgift på nätterna i bostadsområdena i stället för i centrum?

– Vi har inte gjort någon analys där vi kunnat se hur parkeringarna används på nätterna av de boende. Men det är möjligt att vi behöver beakta det i framtiden, säger Oscar Forss.

Även Ulleråker hamnar i den näst dyraste zonen när parkeringsavgifterna ändras.
Även Ulleråker hamnar i den näst dyraste zonen när parkeringsavgifterna ändras.

Bara för att ett område ingår i en viss parkeringszon innebär det dock inte att det automatiskt kostar att parkera bilen där. Det får i sin tur till följd att gatorna i områden där det fortfarande är gratis att parkera ofta används för långtidsförvaring av bilar.

I till exempel Norby finns det klagomål från boende om att bilar från Rosendal fyller deras gator. Borde det inte vara avgift där?

– För att man ska kunna fatta beslut om att ta ut parkeringsavgift måste det finnas ett problem, och vi har inte sett att det är tillräckligt fullt med bilar i till exempel Norby för att motivera parkeringsavgifter. Och skulle man enbart avgiftsbelägga gatan där bilarna står flyttar de bara till nästa kvarter, säger Oscar Forss.

Att ordna parkeringsplatser är dyrt, särskilt om man även tar hänsyn till markvärdet. Och även efter höjningen av parkeringsavgifterna räcker intäkterna i många områden inte till för att täcka kostnaderna för parkeringen. En effekt av billig gatuparkering är också att hyresvärdar och bostadsrättsföreningar inte kan ta ut den faktiska kostnaden för att ordna parkering på sin egen mark. Detta innebär att även de som inte har bil får vara med och betala för parkeringsplatserna via skatten och hyran.

Samtidigt som parkeringsavgifterna höjs föreslås även boendeparkeringstillstånden bli dyrare, upp från 400 till 700 kronor per månad. Ett system med differentierad boendetaxa ska utredas.

Efter fullmäktiges beslut är planen att rulla ut de nya avgifterna i etapper, preliminärt under hösten 2025.

Här kostar parkeringen

Lagen som styr möjligheten att ta ut parkeringsavgifter på allmän plats, det vill säga gator och övrig kommunal mark, är från 1957. Enligt den får avgift bara tas ut "för trafikens ordnande". När Transportstyrelsen yttrat sig i ärenden som överklagats har de konstaterat att parkeringsavgiften ska vara ett hjälpmedel att få omsättning på parkeringsplatserna och undvika onödigt långtidsparkerade bilar.

Fram till och med maj 2025 har politikerna fattat beslut om att införa parkeringsavgifter i följande områden:

Innerstaden/City, Luthagen, Fålhagen, Sala Backe, Eriksberg, Kåbo, Gränby, Tuna Backar, Svartbäcken, Industristaden, Rosendal, Bäcklösa, delar av Boländerna, delar av Flogsta/Ekeby, delar av Gamla Uppsala/Nyby, Löten, Brillinge, Kapellgärdet, Höganäs, Kvarngärdet och Årsta.

På tomtmark bestämmer fastighetsägaren reglerna för parkering, inklusive om avgift ska tas ut eller inte. I det fallet finns inga bestämmelser om syftet med avgiften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!