Dyrt bokprojekt ska granskas

Sveriges största bokprojekt, miljardsatsningen Nationalnyckeln, ska genomgå en översyn. Trots att nästan halva tiden gått enligt den ursprungliga planen, har bara 11 av drygt 100 volymer kommit ut.

Uppsala2011-04-15 09:53

– Departementets motiv bakom min översyn är att det gått så lång tid och att så få volymer kommit ut, säger Ingrid Strömberg, ämnesråd på Landsbygdsdepartementet, som fått runt ett halvår på sig för sin utredning.

UNT har i flera artiklar de senaste åren granskat Nationalnyckeln: praktbokverket som ska samla de allra flesta av Sveriges över 60 000 arter i bild och text. Bokutgivningen, som görs vid Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har dragits med många problem fram till nu, men också hyllats för sin klass.

Ingrid Strömberg säger att hon ska göra en ”bred översyn” av verksamheten.´
– Jag ska se över projektets genomförande, ekonomi och ambitionsnivå; vilken målbild man satt upp och hur prognosen för att klara det ser ut.

45 miljoner kronor går årligen från Landsbygdsdepartementet till Svenska artprojektet där Nationalnycken är den största delen. Inget bestämt slutdatum eller antal böcker finns, men inledningsvis talades det om cirka 20 år och 100 volymer. Senare har det talats om 25 år, vilket skulle motsvara över en miljard i statlig finansiering. På de första nio åren har elva volymer kommit ut. Om utgivningen ska vara klar med fem års försening från ursprungsplanen måste alltså resterande 89 volymer ges ut på 16 år, eller mer än fem volymer om året. Trots en ny projektplan kommer just nu endast två böcker om året ut, nästa i maj. Och så kommer det att vara i ett par, tre år till, uppger Johan Bodegård, chef på Artdatabanken och tillförordnad chefredaktör för Nationalnyckeln.
– Men vi har landat i ett slutdatum som jag inte vill gå ut med innan departementets översyn är gjord. Av samma skäl kan jag inte kommentera någon slutsumma, säger han.

Johan Bodegård tycker att det är ”utmärkt” med en översyn.
– Det här har varit ett väldigt öppet uppdrag från början och jag skulle välkomna om de bestämde sig för när man anser att vi måste vara i mål, säger han.
I höstas sade Johan Bodegård till UNT att det sannolikt behövdes politiska beslut för att prioritera fram resurser för att få utgivningen i hamn.
– Men vi har inte fått några sådana signaler. Vi måste helt enkelt öka utgivningstakten och minska kostnaden per volym och art, säger han i dag.

I maj tillträder en ny chefredaktör för Nationalnyckeln, Inger Ekvall. Den förre redaktören fick i höstas lämna sitt uppdrag efter interna problem.

Bakgrund

2002 inleds Nationalnyckelprojektet, efter att Miljöpartiet drivit igenom det i budgetförhandlingarna.

2005. Första volymen nomineras till Augustpriset.

2008 rapporterar UNT om allvarliga arbetsmiljöproblem under de första åren, som enligt SLU:s personalchef berott på en eldsjälsdriven verksamhet som vuxit för snabbt. En av eldsjälarna bakom projektet, och dess chef, omplaceras till nya uppgifter inom SLU. Vidare avslöjar UNT intern och extern kritik mot bland annat storleken på projektet, och mot styrningen som av vissa anses som oprofessionell när det gäller marknadsföring, projektplaner, arbetsledning, med mera.

2009 görs en intern revision för bättre kontroll och effektivare utnyttjande av resurserna. En projektplan tas fram.

2010 lämnar chefredaktören Christer Engström sin tjänst efter en överenskommelse. Intern kritik anges som ett av skälen.

2011 Nationalnyckeln har sålt cirka 140 000 exemplar av de elva utgivna verken. Antalet prenumeranter ligger stadigt på drygt 8 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om