E-post underlättar för patienter

Möjlighet att kontakta sin kirurg över e-posten är ett både enkelt och effektivt sätt att hjälpa patienter att få svar på alla frågor de kan ha i samband med en planerad operation.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2008-03-05 08:00
Det framgår av en ny studie, som publiceras i det senaste numret av den välrenommerade facktidskriften Archives of Surgery.
- Våra resultat talar för att möjligheten till kontakt via e-posten i vissa avseenden till och med ger bättre möjlighet till kommunikationen mellan patient och läkare än ett vanligt läkarbesök, säger docent Peter Stålberg, kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Studien omfattar 100 patienter som skulle genomgå en planerad sköldkörtel- eller bisköldkörteloperation vid Royal North Shore Hospital i Sydney, Australien, där Peter Stålberg genomgick specialistutbildning under ett år.
Hälften av patienterna uppmanades på ett skriftligt informationsblad att i första hand används e-posten om de ville ha kontakt med kirurgen i samband med operationen. Övriga fick också ett informationsblad, men utan kirurgens e-postadress och uppmaningen. Kirurgens e-postadress fanns dock med på den skriftliga kallelsen till alla patienter.
Trots att alla patienter hade fått både muntlig och skriftlig information inför operationen hade 26 av dem frågor som de ville ha svar på vid sidan av de ordinarie läkarbesöken. Av de 26 som ville ha extra kontakt med kirurgen kom 19 från gruppen som uttryckligen uppmanats att ta kontakt via e-posten om de hade några frågor.
22 av de 26 patienterna som tog kontakt med kirurgen gjorde det via a-posten, oavsett om de fått informationsbladet där de uppmanades att göra det eller inte. Övriga fyra tog kontakt via fax eller telefon.

De flesta ville ha svar på en enda fråga. I ett enda fall hade patienten fyra frågor i sitt e-brev till kirurgen.
- Tvärtemot vad en del kollegor befarat rörde det sig sällan eller aldrig om "onödiga" frågor, som bara ökade kirurgernas arbetsbörda. Att besvara frågorna krävde ingen större arbetsinsats. Snarare sparade det tid när patienterna senare kom på återbesök, säger Peter Stålberg.
Traditionellt brukar kontakten öga mot öga betraktas som det överlägset bästa sättet för kommunikation mellan läkare och patient.
- Denna personliga kontakt är givetvis viktig, men det är ofta inte lätt för patienten att ta till sig och komma ihåg all muntlig information från läkarbesöket. Därför behövs kompletterande skriftlig information, men även den är ofta otillräcklig. De flesta frågor vi fick i vår studie gällde saker som inte heller togs upp i den skriftliga informationen, säger Peter Stålberg.

Utifrån resultaten av studien har han själv efter hemkomsten till Sverige och sitt ordinarie jobb vid Akademiska sjukhuset börjat uppmana sina patienter att ta kontakt via e-posten.
- Det här är en underutnyttjad möjlighet till kommunikation mellan patient och läkare överhuvud taget, inte bara kirurger. För att genomföra den i bred skala tror jag dock att en del praktiska problem först måste lösas, till exempel hur e-postkontakten på ett smidigt sätt kan föras in i patientjournalen, säger Peter Stålberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om