I veckan har UNT berättat om att äldrenämnden i Uppsala bröt mot lagen när man beslutade att införa LOV, lagen av valfrihetssystem, för särskilda boenden för äldre. Nämnden fick inte fatta ett sådant viktigt beslut utan det var en fråga för kommunfullmäktige, ansåg förvaltningsrätten i sin dom. I onsdagens tidning sa äldrenämndens ordförande Ebba Busch Thor (KD) att ingen i nämnden ska ha känt till att nämnden inte fick fatta ett sådant beslut. Men nu får hon mothugg från Vänsterpartiets representant i nämnden, Jeanette Escanilla.
– Hon ljuger. Jag blir upprörd över att hon säger så. Jag satt med i den styrgrupp som tog fram förslaget och jag sa flera gånger att det här är ett beslut som borde fattas av kommunfullmäktige, säger hon.
Enligt Escanilla var Busch Thor närvarande när frågan togs upp och det ska finnas dokumenterat i minnesanteckningar från mötena. Tjänstemän inom kommunen ska enligt Escanilla ha fått i uppgift att undersöka om det krävs ett fullmäktigebeslut eller inte.
Ebba Busch Thor avvisar att hon skulle ha blivit informerad.
– Jeanette Escanilla har muntligen sagt till mig att frågan om LOV borde beslutas av kommunfullmäktige. Men som jag förstod det handlade det endast om att det ur politisk synvinkel vore bra om frågan togs den vägen. Hon har aldrig lyft att äldrenämnden inte skulle ha mandat för att fatta beslutet, åtminstone inte som jag hört, säger Ebba Busch Thor.
Tomas Odin är avdelningschef för kontoret för hälsa, vård och omsorg och ledde även den strygrupp som tog fram förslaget om LOV för äldreboenden. Enligt honom var det ingen nämndledamot som funderade över att beslutet fattades i fel instans.
– Det diskuterades helt enkelt inte när nämnden fattade beslutet. Av handlingarna och de minnesanteckningar som finns framgår att varken någon ledamot eller något parti förde fram att nämnden var fel instans. Tvärtom yrkar exempelvis Vänsterpartiet på att nämnden inte ska införa LOV, men om nämnden ändå fattar ett sådant beslut så vill V att förfrågningsunderlaget ändras på ett antal punkter. Det senare innebär ju att V vid beslutstillfället ansåg att nämnden hade mandat att fatta beslut i frågan., säger Tomas Odin.
Han och de andra tjänstemännen fick heller aldrig i uppgift att utreda om beslutet måste fattas av fullmäktige.