Forsmark. Himlen är klarblå och ett stenkast från land glänser Östersjöns vårkalla vatten. Ur granskogen reser sig Forsmarks kärnkraftverk. Ebba Busch Thor var på plats utanför grindarna redan klocka nio i morse. Sedan hon avslutade sin föräldraledighet i höstas gör hon regelbundna företagsbesök.
Läs mer: Vägen till partiledarposten
Läs mer: Fyra röster om Ebba Busch Thor
– Jag har alltid varit ute och träffat människor, företagare, folk som jobbar inom vård och skola och flyktingar på asylboenden. Det är viktigt precis som när jag var kommunpolitiker, att vara nära de människor som påverkas av de beslut jag fattar, säger hon.
Besöket hon gör på Forsmark är politiskt högaktuellt. Diskussioner om den effektskatt som den rödgröna regeringen infört pågår för fullt och allianspartierna är kritiska. Vattenfall anser att skatten gör kärnkraften olönsam, och hotar stänga ned flera verk om inget görs. Vattenfalls nordenchef Torbjörn Wahlborg leder samtalet.
– Det här måste lösas snart annars kan vi inte göra de investeringar i säkerhet som krävs. Det handlar om en miljard kronor, bara för Forsmark, säger han.
Under hela förmiddagen informeras Ebba Busch Thor om kärnkraftens framtid. Klockan elva är det dags för lunch. Inget överdåd. Sallad i plastförpackning intas vid konferensbordet för att inte tidsschemat ska spricka. Sedan blir det rundtur i kärnkraftverket. Vattenfalls budskap ser ut att nå fram. Några dagar efter besöket lägger Ebba Busch Thor ut en videosnutt på twitter från reaktorhallen där hon förklarar att Sverige behöver en trygg och säker kärnkraft för en bra elförsörjning i hela landet.
– Jag stärktes i min uppfattning att det är akut att politiken ger klara besked så att kärnkraftindustrin kan fortsätta investera. Reaktorerna måste få användas tills de tjänat ut, säger Ebba Busch Thor.
Hon vill att effektskatten fasas ut under de kommande fyra åren.
Samtidigt är utvecklingen stark internationellt inom sol och vind. Ska vi inte satsa mer på det?
– Vi ska också fortsätta bygga ut det förnybara. Men vi måste ha en baskraft så att vi klarar jobb och tillväxt. Det viktiga är att vi har en så ren och koldioxidfri energiproduktion som möjligt och det kan kärnkraften stå för.
Hur koldioxidfri är du själv – när köper du elbil?
– Jag vet inte när det kan bli, vi får se, skrattar Ebba Busch Thor.
Hon hämtas i bil varje morgon av Säpo, antingen vid övernattningslägenheten i Stockholm eller vid villan Funbo utanför Uppsala.
– Stockholm är jobb, Uppsala är hemma. Därför är det viktigt för mig att bo kvar i Uppsala. Det är en fantastisk stad där jag trivs otroligt bra. Jag kan gå på Fågelsången och fika precis som vanligt och träffa människor jag känner.
Huset i Funbo är en fristad mitt i skogen. Där kan hon dra på sig vanliga kläder och gå ut och jobba i trädgården.
– En oas där jag kopplar av, säger Ebba Busch Thor.
Partikansliet i riksdagshuset är KD-ledningens nav. Säkerhetskontrollen är lika omfattande som på en flygplats. Här har Ebba Busch Thor sitt arbetsrum. Tempot är högt. Partiledaren är ständigt inbokad med presschef Mia Widell tätt i hälarna som håller hårt i tiden – intervjun får ta en knapp timme, med tio minuters tillägg. Strax före två är det presidiemöte. Partiers första och andre vice ordförande Jakob Forssmed och Emma Henriksson, och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson samlas på Ebbas rum. Slutet möte. Dörren stängs.
Besökare får vänta och ta en kopp kaffe i köket. På en långvägg hänger målade porträtt av forna ledare som Göran Hägglund, Alf Svensson och KD:s grundare Birger Ekstedt. Mitt emot ett stort fotografi av Ebba Busch Thor från partiledarvalet förra året med segerleendet på och famnen full av blommor.
På ett av borden ligger senaste numret av tidskriften Mama. Ebba Busch Thor och sonen Birger, ett år, har hela förstasidan. Här berättar Ebba frikostigt om sitt familjeliv, graviditeten, förlossningen, om att Birger ibland är med på jobbet och att familjen köper städning en gång i månaden, allt inramat av lyxiga bilder på Ebba, och Birger.
För att klara familjelivet bor familjen Busch Thor oftast i övernattningslägenheten i Stockholm under veckorna. Då kan Ebba snabbt ta sig till jobbet och blir det tv-intervjuer, debatter eller andra arrangemang senare på kvällen så hinner hon hem till familjen några timmar emellan.
– Det är viktigt för mig att kunna ha ett fungerande vardagsliv med min familj. På det sättet finns lite tid för matlagning, middag, badning och grötmatning och så hinner jag natta Birger innan det är dag att åka till aktuelltstudion, säger hon.
Första året som partiledare har varit ”otroligt” intensivt. Förutom det kaotiska rikstinget där decemberöverenskommelsen röstades ned under kuppartade former har de internationella frågorna trängt på.
– Vi har haft en tuff situation med många flyktingar inom EU, det europeiska samarbetet har utmanats bland annat från England och så terrorn från IS som det enskilt största hotet, säger Ebba Busch Thor.
Du har bland annat föreslagit att Jas skulle vara med och bomba IS och upprättandet av transitläger för flyktingar i södra Sverige.
– Ja, vi måste bekämpa extremismen. Vi behöver också asylansökningsområden så det kan gå fortare att lämna besked till de som inte har skyddsskäl. I dag kan det ta två år. Det skulle kunna göras snabbare. Som det är nu så upptas platser som skyddsbehövande av de som inte behöver. De resurser vi har för flyktingmottagandet måste användas på ett bättre sätt.
Vissa anser att utspelen bara varit ett sätt för KD att söka nya positioner i svensk politik?
– Verkligheten har krävt att vi engagerat oss i frågor där KD vanligtvis inte hörts. Vi har oftast hållit oss till våra hjärtefrågor. Jag gör ett skifte. Vi ska agera i de frågor där vi ser stora samhällsutmaningar som folk oroas över, och under året som gått har det inte alltid handlat om våra kärnfrågor.
På kommundagarna i Västerås gick du ändå tillbaka till mer mjuka frågor, som äldreomsorg?
– Den som trodde att KD inte skulle prioritera familjefrågor har gjort fel analys. Vi kommer att fortsätta driva familjefrågorna, människor ska kunna lita på att vi försvarar familjens valfrihet, säger Ebba Busch Thor.
Hittills har hon själv inte lyckats leverera det KD är i skriande behov av, ett lyft i opinionssiffrorna. Partiet ligger kvar på runt 3,5 procent. Ebba Busch Thor påpekar att KD varit inne i en nedåtgående trend länge. Sedan slutet på 90-talet har partiet gradvis minskat från nära tolv procent av väljarkåren till dagens nivåer.
– Det ska vi vända genom att komma med nya och bättre förslag i våra hjärtefrågor. Vi har flera områden som vi utreder. Ett av dem är vilken modell som ska ersätta dagens vårdnadsbidrag. Vi ska vässa våra frågor om medmänsklighet, friheten för individen och att samhället byggs underifrån. Samtidigt ska vi agera i de frågor som folk ororas för. Men man ska alltid kunna känna igen sig i KD.
Kommer du själv eller din man att nyttja vårdnadsbidraget?
– Nej.
Varför inte, du är ju en stark förespråkare för vårdnadsbidrag?
– Absolut, men hela poängen med vår familjepolitik är att varje familj ska få bestämma själv vad som passar just deras familj.
Ebba Busch Thor ägnade en viktig del av sitt tal på kommundagarna i Västerås om tillit, men vad betyder det för KD? Hon tar några exempel från det senaste året på händelser som hon anser rubbar förtroendet för samhällets grundläggande institutioner, och därmed tilliten.
– Vi har haft situationer där ambulanserna inte kommer fram för att unga kastar sten och bränner bilar. Många äldre frågar sig om de kommer att kunna få en vårdboendeplats när de behöver det, är det inte så, då minskar tilliten. När tilliten raseras så kan det gå fort. Så är det nu. Jag vill vända den utvecklingen.
Hur då?
– Jag tror att det finns en röd tråd från att bekämpa extremism till att skapa en fungerande sjukvård. Människor måste kunna lita på att sjukvård och äldreomsorg fungerar och att det kommer en ambulans när man behöver det. Det stärker tilliten.
Samtidigt är du en stark förespråkare för valfrihetssamhället. Finns inte risk för att tilliten minskar när människor främst tänker på sig och sitt?
– Nej. Att själv kunna påverka sitt liv står inte i motsats till ett solidariskt samhälle. Solidaritet blir ofta i politiska sammanhang samma sak som att staten ska bestämma. Jag anser inte att jag som politiker ska gå in och detaljstyra människors liv. Det är en fråga om människovärde. Jag vill vara den som ger människor förutsättningar att själva forma sina liv.
Ebba Busch Thor har gjort något av en kometkarriär inom politiken. Marschen till toppen har gått via ett snabbt avancemang från nämndordförande till kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Uppsala. En viktig erfarenhet hon har med sig från de åren är att hon, som hon säger, ”lärde sig hålla i besluten”.
– I Uppsala gick jag ofta ut i verksamheten för att se hur de beslut vi tagit i äldrenämnden fungerade i praktiken. Fungerade det inte som vi trott fick vi göra om. Jag försöker att jobba på samma sätt i dag. Det ger en annan förståelse för problemen än om man bara sitter och vänder papper.
Hon var nyligen i Libanon och besökte röda korsets hjälpverksamhet.
– Det var ett viktigt möte för mig. Jag träffade en mamma med fyra barn som flytt från IS, men ändå inte tyckte de hade något att leva för. Det fanns varken arbete eller skola där de bodde. De skulle vidare med båt över medelhavet, trots farorna. Det övertygade mig om att vi måste lägga mer pengar av vårt bistånd för att hjälpa flyktingar på plats som bor i Syriens grannländer än vi gör i dag. Det sättet att jobba har jag tagit med mig från politiken i Uppsala, säger Ebba Busch Thor.
Hur mycket det bidrar till att genomföra det skifte i opinionen som Ebba Busch Thor eftersträvar återstår att se. Svar får vi vid valet 2018.