Efter 22:a veckan är det försent
I Uppsala görs cirka 900 aborter per år. De flesta som gör abort är mellan 20 och 30 år men 70 till 100 aborter görs av tjejer som ännu inte fyllt arton.
Karin Bondestam.
Foto: Pelle Johansson/arkiv
Vid en medicinsk abort framkallas ett missfall med hjälp av tabletter. Det sker oftast på sjukhuset och kan göras upp till nio veckor efter den sista uteblivna mensen.
En kirurgisk abort kan göras upp till tolv veckor efter den sista uteblivna mensen. Då blir man nedsövd eller får lokalbedövning. Sedan förs ett smalt rör upp genom slidan till livmodern och suger ut fostret.
Fram till 18 veckor är det upp till varje gravid kvinna att bestämma om hon vill göra en abort eller behålla barnet. Men efter det måste man ansöka hos Socialstyrelsen. Efter den 22:a veckan tillåts inga aborter.
Kan en abort ge några biverkningar som till exempel sterilitet?
— Det är väldigt ovanligt, säger Karin Bondestam.
Många har hört att ett möte med en kurator är obligatoriskt innan en abort. Men det stämmer inte, säger Karin Bondestam:
— Du måste inte även om det är kuratorn på Ungdomshälsan som beställer tiden för abort. Men vill man prata så går det bra och det är upp till en själv vad samtalet ska handla om. Ingen försöker påverka vad du ska göra med barnet.
Karin Bondestam berättar att ganska många unga gravida tjejer vill ha barn fast de inser att det inte är så lätt.
— Det är vanligt att det är med en partner som är alldeles fel och många funderar över hur det funkar praktiskt att ha barn och gå i skolan. En del undrar om de själva får bestämma om de ska göra abort. Medan andra bara har bestämt sig och inte alls tvivlar.
Behöver ens föräldrar veta att man gör en abort när man är under 18 år?
— Det är en svår fråga som man får se på från fall till fall. Om man verkligen inte kan prata med sina föräldrar så går det att göra abort utan att de känner till det.
Kan man bli gravid även om man äter p-piller?
— Det finns en viss risk att bli gravid men den är mycket liten och beror på vilket sorts p-piller man använder och hur noga man tar dem.
Erika upplevde att hon inte fick tillräckligt med stöd från Ungdomshälsan och sjukhuset vid sin abort. Medan hennes vän var mycket nöjd. Hur kommer det sig?
— Det beror mycket på vem man träffar hos oss och hur man själv är som person. Alla är olika och vill ha olika mycket stöd och hjälp. Det som någon uppfattar som ett gott stöd kan andra tycka känns kränkande. Därför försöker vi vara försiktiga med vad vi gör, säger Karin Bondestam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!