De tio punkterna handlar om satsningar för totalt 70 miljoner kronor i en budget som totalt omsluter 17 miljarder. I praktiken innebär det att både Vänsterpartiet och mittenstyret lägger in de tio punkterna i sina respektive budgetar. I gengäld lovar Vänsterpartiet att rösta för mittenstyrets budget när deras egen har fallit, vilket innebär att de styrande partierna kan vara säkra på att få igenom sin politik i fullmäktige.
För en vecka sedan var ni ovänner, varför har ni kommit överens nu?
– Vänsterpartiet är ett oppositionsparti och då var vi extra mycket ovänner på grund av det nationella läget. Vi är inte opåverkade av vad som händer på nationell nivå. Samtidigt behöver vi ta ansvar för vad som händer i Uppsala och har försökt vara konstruktiva och nått varandra efter midsommarkrisen. Vi har sonderat både åt höger och åt vänster. Och det är med Vänsterpartiet vi kunnat gå i hamn, säger Erik Pelling (S).
– Jag tror att Uppsalaborna blir glada av att partierna samarbetar och inte bråkar. Nu bygger vi en stabil majoritet över partigränserna. Jag hoppas det sänder en signal till resten av landet, säger Tobias Smedberg (V).
Mohamad Hassan (L) reagerar på Erik Pellings beskrivning av Liberalerna som ett splittrat parti.
– Jag tror att det var ett misstag att byta sida. Men när det beslutet är fattat så respekterar vi partirådets beslut och kan inte frångå det på något sätt. Partiföreningen i Uppsala har inte tagit ställning för eller emot det beslutet. Här på lokal nivå gör vi upp med olika partier, och det är inte ovanligt att många partier samverkar över blockgränserna i kommunpolitiken. Vi har dock inte bestämt hur vi kommer att ställa oss efter valet 2022, säger Mohamad Hassan.
På nationell nivå har Liberalerna bytt sida, innebär det att mittenstyret är hotat nu?
– Liberalerna är ett delat parti. Jag är bekymrad över den väg Liberalerna har valt nationellt. Men i Uppsala är de ett socialliberalt parti och det har inte påverkat oss, säger Erik Pelling.
Både Tobias Smedberg och Erik Pelling lyfter fram satsningen på äldreomsorgen som en av de viktigaste i överenskommelsen. Den innebär att äldreomsorgen slipper effektiviseringskravet på 1,25 procent medan socialnämndens effektiviseringskrav minskas från 1,25 till 0,8 procent. Totalt handlar det om 29,5 miljoner kronor.
– Pandemin visar att äldreomsorgen behöver ett andrum. Det är första gången på många år som vi kan prata om riktiga satsningar på äldreomsorgen, säger Tobias Smedberg.
Erik Pelling lyfter även fram en satsning på arbetsmarknadsåtgärder.
– Det ger individer möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden samtidigt som det ger minskade kostnader för försörjningsstöd, säger Erik Pelling.
Bland de tio punkterna finns även en satsning där försöket att låta barn till arbetslösa och föräldralediga få gå på fritids blir permanent samt en utredning som ska se över konsekvenserna av den fria etableringsrätten för privata äldreboenden.
Fredrik Ahlstedt (M) reagerar på att mittenstyret kommer med en sen överenskommelse som han tolkar som en utökning av budgetutrymmet med 70 miljoner kronor.
– Jag saknar en nystart för Uppsala efter pandemin bland de här punkterna, hur vi får aktivitet bland företagen och satsningar på trygghetsområdet. Min analys är också att socialnämnden inte behöver mer pengar. Vi kommer inte att stödja pengaregnet över socialnämnden, säger han.