Egen erfarenhet blev bok
Att välja ett projektarbete kan vara knepigt. Vissa väljer svåra, andra väljer lättare. Men i slutänden så blir alla arbeten lika tuffa. Eller i alla fall pressade. Det kan Viveca Lindahl, 18, bekräfta.
Viveca Lindahl skriver en barnbok som projektarbete.
Foto: Erika Tirén
Viveca, som går Naturvetenskapliga programmet, bioteknologi på Katedralskolan, har valt att skriva en barnbok. Boken handlar om en flicka som heter Milly och som har dålig syn. Man får under bokens gång följa hur Millys dag ser ut, utan glasögon, eftersom hon inte vill använda det. Man får bland annat läsa hur hon gör bort sig på de olika lektionerna som till exempel svenska, på grund av att hon ser så dåligt. Men även på rasten, då kurragömma blir lite väl svårt för henne.
Viveca har valt att skriva denna bok för att hon har egen erfarenhet av hur det är att inte se så bra samtidigt som man inte vill använda glasögon. I dag använder hon både linser och glasögon. Hon tror att mer än hälften av alla som ser dåligt struntar i det och låter bli att använda glasögon. Det gjorde även Viveca - i nästan fyra år.
Viveca har ingen i målgruppens ålder som kan testläsa boken, men hon har haft tankar på att gå till ett dagis och testa den. Hon försöker även att tänka på vad hon ville läsa när hon var liten och vad som saknades i de böcker som hon läste då.
Boken består mest av egentecknade bilder och inte så mycket text.
- Det skulle vara roligare att skriva boken om man var två. Man skulle få fler idéer, men det skulle samtidigt bli svårare att genomföra den då, säger Viveca.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!