Sedan i april förra året har Knivstaborna kunnat följa hur två stora exklusivt teglade huskroppar har vuxit fram på Sågenområdet, vid infarten till centrum.
Oavsett vad man tycker om utsidan så blir insidan av byggnaderna ett lyft för de Knivstabor som behöver vård och omsorg. Det konstaterar bland andra Monica Jonsson, verksamhetschef för äldre- och handikappomsorgen i Knivsta kommun och Mia Palmé, ansvarig för Förenade Cares Knivstaetablering.
– Det blir ett boende i kommunens regi och ett som Förenade Care driver. De äldre får var sin enrumslägenhet med toalett, dusch och kokmöjligheter, säger Monica Jonsson.
Skillnaden är stor mot hur det ser ut på dagens äldreboende Ängbygården där miljön tidigare blivit utdömd. På Ängbygården måste de äldre ut genom korridoren när de ska duscha, och vissa delar rum med varandra.
Mia Palmé, marknadschef på det familjeägda vårdföretaget Förenade Care, är också mycket positiv både till kommunens satsning på arkitektritade speciallösningar och till att man inte bara har tittat på priset.
– Det här är en kvalitetsupphandling vilket börjar bli ganska ovanligt i dag inom äldreomsorgen. Tack vare Knivsta kommuns satsning har vi exempelvis råd att anställa personal som är avsatt för att bara arbeta med aktiviteter för de boende. Det känns mycket bra att de satsar på de äldre, säger Mia Palmé.
I kommunens hus inryms bland annat den öppna dagverksamheten.
– Dagverksamheten blir en mötesplats för alla som vill komma hit på dagtid. Man behöver inte vara i någon speciell ålder eller bo i huset för att få vara med, säger Monica Jonsson.
I lokalen kan det exempelvis bli allsång, sittjympa eller andra aktiviteter. Hit ska man också kunna komma bara för att umgås.
– Det kommer även att bli mer fokus på aktiviteter för dem som bor i husen. Vi ska försöka tillfredsställa vars och ens önskemål, säger Monica Jonsson.
Nästan varje våning kommer att ha en egen kock.
– Det blir bardiskar där de boende kan titta in i köket när maten lagas. En av kockarna är även konditor och att en annan är duktig på egenodling av kryddväxter så matlagningen blir även den en aktivitet i vardagen, säger Mia Palmé.
En annan nyhet är att badrummen har anpassats till ett nytt arbetssätt. De har planerats för att både bli så lättarbetade för personalen som möjligt, men också inredda så att de äldre ska kunna behålla sina friska funktioner.
– Det är inte så stora avstånd mellan exempelvis toalett och andra saker att ta stöd i så att man kan klara sig själv, säger Monica Jonsson.
Och utanför de båda boendena anläggs en specialanpassad trädgård, en så kallade Sinnenas trädgård, i vilken alla ska ha möjlighet att komma ut i varje dag om de vill.
– Det blir en miljö där man ska kunna uppleva dofter, ljud och få vackra sinnesintryck från växter, säger Monica Jonsson om hur det kan bli vid de nya äldreboendena i Knivsta.
Egen kock på Knivstas nya äldreboenden
I februari står det första av två nya äldreboenden klart mitt i Knivsta. Här kommer varje avdelning att ha egen kock och lokalerna är anpassade för ett nytt arbetssätt.
Monica Jonsson framför de nya äldreboendena i Knivsta. Framför en av byggnaderna kommer i vår att anläggas en Sinnenas trädgård som ska stimulera de äldres alla sinnen.
Foto: Maria Lindblom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!