Ekofrisören färgar med nötskal
Efter tolv år som frisör kände Theresa Fridell att hon fått nog av alla kemikalier i hårfärger och permanentvätskor. Hon blev ekofrisör och färgar nu kundernas hår med kaffe och valnötsskal.
Theresa Fridell fick nog av alla kemikalier och blev ekofrisör. Kunden Johanna Eklund försöker leva miljövänligt och tyckte om tanken att gå till en ekofrisör.
Foto: Nina Leijonhufvud
Theresa Fridell förklarar varför hon bröt upp från den hyrda frisörstolen i Uppsala för två år sedan:
- Jag kände att jag blev besvärad i andningsvägarna av alla kemikalier och fick hosta. Jag såg också att en del kunder var irriterade i hårbotten, och när en del ringde och klagade över blåsor och irritationer kändes det inte sunt att lägga så starka medel, säger hon.
Hon började vid den tiden även intressera sig mer för miljöfrågor över huvud taget och funderade över vart de starka medlen tog vägen när de spolades ned i avloppet.
Theresa Fridell tvättar, klipper, färgar och ger hårbottenmassage, men permanentar inte. För permanentning finns inga andra medel att tillgå än de konventionella.
Den största skillnaden för en ekofrisör färgerna, säger Therese Fridell. I hennes salong färgas håret uteslutande med växtfärger - malda örter, salvia, hibiskus, kaffe, valnötsskal och indigo för att nämna några.
Nackdelen med växtfärgning är att färgen inte sitter kvar lika länge efter första behandlingen. Det kan också vara svårt att ange resultatet från början. Det beror helt på hur kundens eget hårpigment tar upp hårfärgerna.
- Som kund får man ha lite tålamod. Man kan behöva fylla på färgningen, men sedan sitter det allt bättre, säger Theresa Fridell.
- Den stora vinsten är blir glansigare och friskare hår. och färgningen blir en kur i stället för en nedbrytande process och kunden slipper sitta i starka ångor.
Salongens schampon innehåller enligt Therese Fridell enbart vegetabiliska oljor och fetter och inget silikon som är vanligt i andra schampon.
- Silikonet kan sätta sig som en plasthinna på huden och är svår att tvätta bort. Den kan behöva rensas bort med rasullera, säger Theresa Fridell.
Det finns ännu inte så många ekofrisörer i landet.
- Jag tror vi är ett tjugotal, säger Theresa Fridell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!