UNT har tidigare rapporterat om den omfattande granskning som Skatteverket arbetar med kring Uppsalaföretaget Labaro AB.
Senast i raden att upptaxeras är en byggföretagare i Uppsala i 50-årsåldern som påstås ha bokfört fejkade fakturor på 300 000 kronor. Enligt Skatteverket har syftet varit att ta ut oredovisade intäkter.
Fakturorna kommer från byggföretagarens underentreprenörer som ska ha arbetat åt honom. Men Skatteverket konstaterar att minst en av underentreprenörerna varken har redovisat löner eller omsättning och ifrågasätter vem som egentligen utfört arbetena.
Myndigheten drar slutsatsen att byggföretagaren inte alls har tagit in underentreprenörer utan gjort jobben själv.
I ett fall har byggföretagaren enligt egen uppgift anlitat underentreprenörer för att montera hyllor i Coopbutiker. Men Skatteverkets kontroll med Coop avslöjade att det var byggföretagaren och en av hans anställda som utfört arbetena.
Vid ett tillfälle när byggföretagaren gjort en inbetalning för en påstått osann fakturorna har pengarna omgående tagits ut av en kriminellt belastad person från Uppsala. Mannen har då hämtat 175 000 kronor kontant vid olika växlingskontor i Stockholm vilket styrkt Skatteverkets misstankar om svarta pengar.
Ett gemensamt mönster i härvan är att fakturor överlåtits till Labaro AB från företag i en rad branscher. Sammanlagt 20 miljoner kronor har inkommit på kontona i Labaro och ett närstående bolag. Så fort de båda bolagen fått in pengarna på sina konton har de tagits tagits ut av en Uppsalabo i 60-årsåldern som numera är försatt i personlig konkurs.
Flera kriminellt belastade personer från Uppsala har varit styrelseledamöter i de olika underentreprenörsbolagen och även en Uppsalarevisor pekas ut som medverkande.
Här är några av de företagare som fått skattekrav efter anklagelser om fejkade fakturor i Labaroärendet:
* En krögare i Stockholm upptaxeras med 500 000 kronor. Krögaren har anlitat en de numera konkursade underentreprenörena för bland annat städning.
* En Uppsalaföretagare i möbelbranschen har under 2015 upptaxerats med 2,4 miljoner kronor.
* Ett transportföretag i Järfälla ska ha bokfört osanna fakturor på 1,7 miljoner. Av det beloppet har vd:n upptaxerats med 900 000 kronor.
Under utredningen har förvaltningsrätten godkänt bevissäkring av dokument i flera lokaler och skattebrottsenheten har genomfört husrannsakningar.
Vid sidan av skattekraven riskerar de inblandade rättsliga konsekvenser.