Elevbetyg påverkar lärarlön

På friskolan Kunskapsgymnasiet i Uppsala är elevers värdering av lärare en verklighet. Resultatet av betygsättningen skärskådas av skol- och företagsledning och påverkar lönekuvertet.

Rektor Tord Hallberg säger att hanteringen av elevernas information är en nyckelfråga. Foto: Sven-Olof Ahlgren

Rektor Tord Hallberg säger att hanteringen av elevernas information är en nyckelfråga. Foto: Sven-Olof Ahlgren

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2008-05-13 01:38
Debatten om elever ska få betygsätta sina lärare eller inte pågår för fullt. Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu (s), har redan valt sida: "Sätt betyg på lärarna", sade han nyligen i en intervju i en kvällstidning. Kunskapsgymnasiet i Uppsala är redan i gång med utvärdering av lärarna.
Efter jul fick eleverna en lista med 82 frågor som innehöll allt från hur de upplevde lärarnas handledning till lärartillgänglighet från hur bra handledarna följde regeln med veckosamtal till om de kom förberedda.

Tord Hallberg är rektor på Kunskapsgymnasiet. Via hans dator leds vi rakt in i utvärderingen och kan i stapeldiagram se hur lärare lyckas hjälpa elever i olika ämnen, hur återkopplingen varit på jobb och om hur ofta lärare ingriper när elever bryter mot regler.
- Jag tycker att systemet fungerar bra eftersom det är tydligt, vi kommer snabbt åt problem, säger Tord Hallberg.

Debatten om elevers betygssättning har handlat en hel del om missbruk och Tord Hallberg håller med om att hanteringen av elevernas information är en nyckelfråga för att arbetet ska bli framgångsrikt.
Det är med andra ord viktigt att gå till botten med vad kritik har för grund och bärighet.
Inom Kunskapsskolan AB, som Kunskapsgymnasiet tillhör, är elevers betygsättning en del i skolornas utveckling. Varje enhet har mål som ska uppnås.

Mycket kritik från eleverna leder till en rödmärkning, medan mer beröm än förväntat leder till en grön markering, och mer pengar till lärarna.
- Oj, om vi skriver att en lärare är typ sämst, då får han eller hon lägre lönepåslag, säger Emma Torgalsböen som går första året på naturvetenskapsprogrammet.
Helt okej, tycker lärarna Marika Andersson och Eva Stridsman som välkomnar elevernas utvärderingar.
- Jag tycker att det är bra! säger Marika Andersson

De menar att det ligger i lärarprofessionen att bli granskad, samt att det är viktigt med bekräftelse på vad i samspelet med elever som fungerar bra och vad som kan bli bättre.
Eva Stridsman menar att koppling­en till vad elever tycker är viktigt för att legitimera vikten av viss fortbildning.
Även eleverna Emma Torgalsböen, Josefine Skoglund och Tina Varis uppskattar modellen, men vill inte att deras gunst ska leda till lärarfjäsk.
- Det kommer aldrig att hända, försäkrar Marika Andersson.
Fakta: Friskola på frammarsch

Kunskapsgymnasiet i Uppsala ingår i koncernen Kunskapsskolan AB som ägs till 63 procent av Peje Emilsson. En tredjedel av aktierna ägs av investmentbolaget Investor. Företaget driver i dag ett tjugotal skolor och har 700 anställda. Kunskapsgymnasiet i Uppsala startade i höstas och har i dag 37 elever, nästa år räknar skolledningen med mellan 80 och 100 elever. En enkätundersökning visar att 97 procent av eleverna rekommenderar skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om