Elever går hungriga i skolan

Små portioner och elever som får gå hungriga från matsalen. Det är vardag för vissa på Vaksalaskolan i Uppsala. Efter klagomål lovar skolans ledning bättring redan innan jul.

David Larsson, Jonathan Ekedahl, Martin Ståhl och Arvid Angelsten Sederholm i klass 9B på Vaksalaskolan vill kunna äta sig mätta men går flera dagar i veckan hungriga för att maten hinner ta slut innan de kommer till matbespisningen.

David Larsson, Jonathan Ekedahl, Martin Ståhl och Arvid Angelsten Sederholm i klass 9B på Vaksalaskolan vill kunna äta sig mätta men går flera dagar i veckan hungriga för att maten hinner ta slut innan de kommer till matbespisningen.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-12-06 18:54

Mat i magen är viktigt för att prestera ett bra studieresultat. Några elever på Vaksalaskolan tycker inte att skolan lever upp till de kraven. Lunchmaten är för snålt tilltagen och de får inte ta om så att de blir mätta. Förra måndagen var lunchen slut när David Larsson, Jonathan Ekedahl, Martin Ståhl och Arvid Angelsten Sederholm i 9B kom ner till matsalen.
– Vi fick några avlånga köttbitar som ingen visste vad det var. Vi fick två var och lite ris. Det var det enda. Först när vi skulle gå så sade personalen att vi kunde få lite mer – då var det för sent, säger de.

När det serveras köttbullar, chicky-bits, köttfärslimpa, pizza och liknande så får de oftast bara ta en portion. Fem köttbullar och lite ris är inte mycket. David Larsson berättar att han går hungrig från matbespisningen två tre dagar i veckan.
– Bara när det är soppor eller grytor, sådant som många inte gillar, går det bra att ta mer. Annars tar maten förvånansvärt ofta slut. Vi har hört att skolan sparar på maten, säger han.

Grabbarna blir trötta på lektionerna och har svårt att hänga med när de inte har fått tillräckligt att äta.
– Det är viktigt, speciellt nu när vi går i nian och har mycket prov inför gymnasiet, säger Jonathan Ekedahl.
David Larssons mamma, Mari-Ann Larsson, har påpekat problemen 4-5 gånger under åren som David gått på skolan. Senast för några veckor sedan.
– Han kommer ju hem från skolan och är helt utsvulten. Så ska det inte vara. Ibland ska han på hockeyträning direkt efteråt, säger hon.

Björn Carlsson, affärsområdeschef för Kost och Restaurang vid Uppsala kommun som levererar mat till hälften av Uppsalas skolor, är ”förvånad” över uppgifterna. Alla ska kunna äta sig mätta och det ska finnas mat så att de elever som vill kan ta om.
– Skolan beställer ett antal portioner från oss och vi ser till så att det finns mat. Vi ska balansera mindre populära rätter mot de som är mer populära varje dag så att maten räcker åt alla. Serverar vi köttbullar så ska det finnas lite mer den dagen så att eleverna blir mätta, säger han.

Han tror inte att någon skola kalkylerar med att ett antal elever inte äter och utifrån det drar ned på sina matbeställningar. Det sker inte heller vid Vaksalaskolan, försäkrar rektor Christer Jones.
– Vi serverar flera rätter varje dag, bland annat en vegetarisk. Alla ska kunna backa på maten. Vissa rätter är mer populära än andra och då kan det bli så att den rätten tar slut. Men det finns alltid mat om man väljer en annan rätt, säger han.

Efter klagomålen har dock skolan uppmärksammat problemet och vid ett möte förra veckan bestämde skolledningen att den populära maten ska fördelas jämnare mellan årskurserna. I dag äter de äldre eleverna sist. Då har skolans övriga elever ibland hunnit ”backa” så mycket så att den inte räcker.
– Dessutom kommer vi att byta ut soppor mot mer populära måltider. Det blir mer pizza, köttbullar och sådant som eleverna uppskattar, säger Christer Jones.

34 SKOLKÖK

Kost & restaurang är en del av den kommunala enheten Vård och bildning.

Kost & restaurang har 34 kök inom förskola, skola och äldreomsorg som lagar mat åt 26 skolor och förskolor i Uppsala kommun.

Maten är till 75 procent egentillagad. 20 procent lagas på ekologiska råvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om