Elever mötte kemiprofessorer

Det är inte varje dag som gymnasieelever får träffa kemiprofessorer. På fredagen var det många som tog chansen då Biomedicinskt centrum hade öppet hus.

Kemidagen på BMC bjöd på många experiment. Här är det (fr v) Joanna Ghaderidosst, Amelia Oller Westerberg och Emma Oller Westerberg som analyserar sockerarter.

Kemidagen på BMC bjöd på många experiment. Här är det (fr v) Joanna Ghaderidosst, Amelia Oller Westerberg och Emma Oller Westerberg som analyserar sockerarter.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-10-08 09:00

Videon är inte längre tillgänglig

Även professorerna på BMC ville ta vara på chansen att träffa omkring 400 gymnasieelever från Uppsala, Stockholm och Sandviken. Helena Danielson, professor i biokemi och projektansvarig för dagen, berättade att det var många ur personalgruppen som hade anmält sitt intresse för att få föreläsa.
Adolf Gogoll, professor i organisk kemi, var en av de lyckliga som i ett labbrum fick lära elever från Katedralskolan hur man genom enkla prover kan se skillnad på olika sockerarter.
- Kemi är inget exotiskt och farligt. Egentligen förekommer ju kemi överallt! sa han medan eleverna gick runt i vita rockar, skyddsglasögon och försökte hålla reda på glasrören med olika sockerarter i.
Joanna Ghaderidosst var nöjd med att bara upptäcka hur saker och ting i hennes omgivning egentligen fungerar.
- I vardagen ser man ju ingenting av det här.

Hundratals ungdomar strömmade genom korridorerna och ingen behövde känna sig sysslolös. BMC hade laddat rejält med ett antal stationer där man till exempel kunde ta reda på vilka näringsämnen man fått i sig till frukosten, studera DNA på riktigt, blanda sin egen parfym och studera stora såpbubblors sammansättning och åldrande. Och den som stannade över lunchen kunde få testa blodsockerhalten både före och efter lunch.
De mest bokade föreläsningarna handlade om droger och kosttillskott. Hannah Olsson från Rosendalsgymnasiet fastnade för spindelnätsforskning och konsten att laga kroppen med konstgjorda senor.
- Det har varit jättekul med alla föreläsningar.
Rebecka Reibe från samma gymnasieskola fick prova på att bygga molekyler i datorn.
- Först trodde jag att det skulle bli tråkigt här men det är intressant, sa hon alldeles intill experimentstationen med väldoftande parfymer.

De klassiska utbildningarna inom fysik har ett minskat antal sökande. Men att intresset för fysik i största allmänhet skulle ha minskat är en skröna, anser professorn Helena Danielsson.
- Totalt sett är det lika många som läser kemi som förut. Men de kallar sig inte för kemister. Kemi är mer tillämpat inom fler sammanhang i dag.
Hon tycker att de flesta ungdomar är intresserade av att förstå hur naturen fungerar. Det var det intresset man försökte fånga upp under kemidagen på fredagen och Helena Danielsson var nöjd med responsen från eleverna.
- Det här är tydligen ett format som fungerar bra.
På lördagen fortsätter BMC med öppet hus för allmänheten. Allt sker med anledning av kemiåret som inleddes med öppet hus på Ångströmlaboratoriet i vintras med cirka 3 000 besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om