Elever tar igen förlorade poäng

Drygt 260 elever deltar i årets lördagsgymnasium som startat på Fyrisskolan. Under tio veckor ska de hämta hem förlorade poäng, komplettera kurser eller få extra stödundervisning. Lördagsgymnasiet är populärt och får höga betyg av många elever.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-01-31 14:26
Det är samling redan klockan 08:15. En strid ström av morgontrötta elever har kommit till Fyrisskolan för att delta i lördagsgymnasiet. Efter en kort samling i vestibulen ropas de upp och följer med respektive lärare till klassrummen. Matte, engelska, kemi, historia, naturkunskap -lördagsskolan kan ge alla ämnen. Bara antalet anmälda elever sätter gränsen. Amanda Nilsson, Sofia Stenberg, Louise Messer, Caroline Löfquist och David Larsson ska läsa in en årskurs i företagsekonomi. De ska flytta till Fyris och läsa deras samhällsvetarprogram när Linnéskolan läggs ned. För att klara programmet måste de komplettera med ekonomin.
- Vi kommer att läsa in kursen på tio lördagar. Det blir en massa att plugga hemma parallellt med det vanliga skolarbetet. Väldigt jobbigt. Dessutom får vi gå upp jättetidigt på lördagarna, men vi vill inte börja på Lundellska skolan därför gör vi det, säger de.

Jesper Sohlberg har spelat hockey i Stockholm men flyttat hem till Uppsala igen. Nu ska han börja på elitidrottsprogrammet vid Celsius. Då måste han komplettera med samhällskunskap. Det känns visserligen "trist" att gå i skolan på en lördag.
- Men man har väl inget annat val. Jag gör det hellre nu än i sommar, säger han.
När nästan alla gått till sina klassrum står Linn Frisell Cramfelt ensam kvar. Hon skulle läsa religion, men för få eleverna har anmält sig till kursen så den är inställd. Minst sju måsta det vara för att den ska bli av.
- Jag visste inte det. Nu får jag väl ta ingen den på egen hand. Jag halkade efter i undervisningen under första terminen, säger hon.

Nittio procent av de som söker till lördagsskolan har halkat efter av en eller annan anledning och riskerar att inte bli godkända.
Enligt läraren Måns Wikstad som samordnar lördagsskolan är de flesta elever motiverade för att klara godkänt i det ämne som felar. Cirka 60 procent klarar det också. Resten hoppar av eller gör ett nytt försök i sommar.
- De flesta klara inte slutproven, de har ju den vanliga skolan parallellt. Men många uppskattar att de kan fokusera på ett ämne, speciellt gäller det matten, säger han.
Eleverna kommer från alla kommunens gymnasieskolor. Även friskolorna kan delta.
- Men vi har inga friskoleelever nu. Ett tjugotal brukar delta under sommarskolan. Friskolorna får ju betala för undervisningen. Det är kanske en förklaring, säger Måns Wikstad.

För kommunen är lördagsskolan en god affär. Kostnader för att läsa upp icke godkänt betyg är betydligt lägre under terminen när kunskaperna är någorlunda fräscha än att börja om. Dessutom tycker många elever att undervisningen fungerar bra. Lördagsskolan får höga omdömen i de utvärderingar som görs. Den har arrangerats i över tio år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om