Elever tränar på företagande

Att driva företag handlar inte bara om att komma på en idé. Man måste kunna sälja den också. På lördagen fick gymnasieelever prova på säljbranschen.

Man måste ha ett trevligt bemötande, tyckte Elin Ahlund och Amanda Hjelm som försökte sälja kuddar som de sytt själva.

Man måste ha ett trevligt bemötande, tyckte Elin Ahlund och Amanda Hjelm som försökte sälja kuddar som de sytt själva.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2011-11-19 16:38

Strumpklämmor, tépåsar och smycken var några av sakerna som fanns till salu när UF-elever ställde upp bord i Gränby centrum och försökte sig på konsten att driva affärsverksamhet.

Tre elever från Celsiusskolan satsade på portföljliknande väskor. De var noga med att tala om att väskorna inte är av äkta skinn. Alla tre vill de jobba med någon slags säljverksamhet en vacker dag. På lördagen fick de chansen, där de stod bland lördagsshopparna.
- Det är kul att möta nya människor, sa Josefin Wallbring bredvid kollegorna Victoria Cederberg och Fanny Bohlin.
Bakom ett annat bord stod Fredrik Paulsson och försökte kränga vinställ som han och några klasskompisar från Thorén business school köpt in från Kina.
- Det här är en bra erfarenhet inför arbetslivet. Man får lära sig att ta kontakt med folk och att sälja. Man får lära sig att ta ansvar för ett eget företag.

Utbildningen handlar inte bara om att starta företaget och att lyckas. Under året får man också lära sig att avveckla en affärsverksamhet. För Frida Staflin och Sofie Svensson på YA frigymnasium gjordes avvecklingen i förtid. Nyligen insåg de att affärsidén med ett barndiskotek inte kommer att lyckas. På lördagen hade de raskt lyckats hoppa över till smyckesbranschen. Men hela resan blev till en bra erfarenhet.
- Vi lärde oss att tänka om väldigt snabbt och att marknadsföring är väldigt viktigt för att lyckas, sa Frida Staflin medan en lördagshandlare plockade åt sig ett av företagets visitkort.

Det var välklädda försäljare, somliga stajlade till tänderna, som förde resonemang om att bemötandet av kunden är jätteviktigt.
- Kunden måste känna sig välkommen. Men man får inte vara för på, för då blir det jobbigt för kunden, sa Sandra Rosbacke från Fyrisskolan.
Till bemötandet hör att man är trevlig och glad, men man behöver inte se ut som en skyltdocka, resonerade vissa.
- Jag tror att det är bättre att man är vanlig, sa Majken Lemoine, VD för företaget som marknadsförde kuddar som även Elin Ahlund och Amanda Hjelm från Bruksgymnasiet i Gimo hjälpt till med att sy.

Genom Ung företagsamhet får gymnasieelever möjlighet att under ett år starta och driva egna företag. Hittills i år har det, enligt UF, startats 233 nya UF-företag i länet. 60 av dem har visat upp sig på Gränby under helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om