I Tierp försvinner åtta lärare, medan gymnasieskolan i Knivsta byggs ut.
På exempelvis Högbergsskolan i Tierp och på Bruksgymnasiet i Östhammar viker elevunderlaget neråt.
– Vi har inga yttre faktorer som besparingskrav eller högre lokalkostnader som påverkar vår verksamhet. Men eftersom elevunderlaget minskat så kommer hälften av de lärare som inte är tillsvidareanställda att få gå. Det vill säga att åtta lärartjänster försvinner, säger Peter Hansson, rektor på Högbergsskolan.
Högbergsskolan har nu cirka 650 elever och eftersom antalet elever minskat så blir lärartätheten ändå densamma som i våras.
På Bruksgymnasiet i Östhammar blir det också färre elever, men där har man hittat andra vägar att lösa de ekonomiska problemen.
– Vi har inte sagt upp några lärare, trots att det blir färre elever till hösten. Vi vet inte heller hur stora grupperna blir eftersom antagningarna inte är riktigt klara än, säger Anna Johansson, programrektor på Bruksgymnasiet.
Anledningen till osäkerheten om gruppstorlekarna är att vissa elever kan ha läst upp sina betyg på sommarskolor och blivit behöriga till vissa program, samtidigt som andra elever kanske väljer en annan skola.
Bruksgymnasiet i Östhammar skär inte ner på lärartjänsterna, däremot kommer delar av skolans lokaler att hyras ut det här året.
– Vi har ett sparkrav på oss. Men eftersom Vuxenutbildningen växer så kommer vi att hyra ut lokaler till dem och till Lernia. Bland annat är det delar av våra industrilokaler som hyrs ut, säger Anna Johansson.
I Knivsta är förhållandet det motsatta. Här har Sjögrenska gymnasiet byggts om och restaurerats under sommaren. Skolan ska successivt byggas ut de närmaste åren.
– Alla antagningar är inte klara än, men vi kommer att utöka antalet lärare med ungefär en och en halv tjänst. Vi har nu 65 elever, säger skolans biträdande rektor Sanna Jordeby.
I Enköping har Westerlundska gymnasiet en stabil grund att stå på, eftersom det inte finns några konkurrerande friskolor.
– Däremot har vi samma problem som Uppsala med elevkullar som varit mindre. Vi har därför tappat 200 elever de senaste fyra åren och har skurit ner på lärare i samma takt. Men nu har vi nått botten och framöver ökar elevkullarna. Lärartätheten blir densamma eller kanske lite högre denna höst, säger Ewa Berthagen, rektor på Westerlundska gymnasiet.