Elevtapp hot mot Jällaskolan

Jällaskolan är illa ute igen. Nu kan prisnivån för utbildningarna komma att höjas.

Jällaskolan.

Jällaskolan.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-04-22 08:00

 Årets underskott hotar landa på nära tio miljoner kronor om inte fler elever kan rekryteras. Mohamad Hassan (FP) samlar till krismöte.

De senaste fem åren har Jällaskolans naturbruksutbildning förlorat 40 procent av sina elever. Nyrekryteringen har legat på runt 70 elever årligen. För en ekonomi i balans krävs ett nyintag på 110 elever. Tappet har lett till att skolans förluster accelererat. År 2011 var underskottet 1,2 miljoner kronor. I fjol 10,5 miljoner. Prognosen för i år ligger på minus 9,4 miljoner.

Vård- och bildnings utbildningsdirektör Birgitta Pettersson anser inte att förlustnivåerna är acceptabla. Hon tror inte heller att det är realistiskt att skolan ska kunna öka rekryteringen i den omfattning som krävs inom överskådlig tid. Ska den drivas vidare vill hon att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden höjer priserna för skolans utbildningar.

Det är nämndens ordförande Mohamad Hassan (FP) inte främmande för.

– Men vi kan inte göra det på egen hand. En stiftelse äger Jälla och de flesta elever kommer från kommuner runt om i Uppland. Vi måste ta en diskussion med dem om priserna för utbildningen, säger han.

Redan nästa vecka ska han träffa representanter för kommunerna och han räknar med att de kommer att vilja skjuta till mer pengar.

– Mitt tydliga budskap är att Jälla ska leva vidare. Men vi måste hitta andra former för att klara finansieringen.

För några år sedan sade du samma sak. Men inget hände?

– Vi hade diskussioner då också men fick inget gehör från länets kommuner. Vi måste ha ett mer ingående samarbete och de borde vara intresserade. De flesta eleverna kommer från de här kommunerna som har många sysselsatta inom jord- och skogsbruk. Om Jälla skulle läggas ner så drabbar det i första han dem själva, säger Mohamad Hassan.

Det räcker dock inte enbart med avgiftshöjningar för att få ordning på Jällskolans ekonomi. Mohamad Hassan anser att skolans stiftelse måste se över de fasta avgifter som stiftelsen tar in från skolan.

– Dessutom måste verksamheten rationaliseras mer, säger han.

Ett antal utbildningar inom Uppsalas gymnasieskolor är också illa ute. Vård och bildning vill lägga ned 15 inriktningar. Fler av dem är nya för i år men har lockat för så sökande. Mohamad Hassan vill dock rädda två. Hotell och konferens som föreslås samlas på Ekebyskolan och det humanistiska programmets kulturvariant på Katedralskolan.

– Vi diskuterar också om vi ska rädda hantverksprogrammen på Bolandgymnasiet, säger han.

Utbildningar som kan försvinna

Flera av de utbildningar som försvinner är nya och har inte varit möjlig att söka tidigare år. De har dock lockat för få sökande, 1–2 i flera fall, för att vara ekonomiskt bärkraftiga.

Celsiuskolan: Handel och administration – inriktning administration.
Bolandgymnasiet: Hantverk – inriktningarna entreprenad lärling, finsnickeri och textil samt VVS och fastighet – inriktning ventilationsteknik. El och energi – inriktning dator- och kommunikationsteknik.
Fyrisskolan: Teknik – inriktning produktionsteknik.
Katedralskolan: Barn och fritid – inriktningarna fritid och socialt arbete.
GUC: El och energi inriktning dator och kommunikationsteknik samt industriprogrammet – inriktning tryckeriteknik och Estetiskt program – inriktning expo.
Ekebygymnasiet: Hantverk – inriktning florist och El och energiteknik – inriktning energiteknik. Restaurang och livsmedel – inriktning färskvaror, delikatesser och catering.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om