Flera av sjukhusets ställverk klarar inte längre av att försörja all ny och energikrävande teknik. Det innebär att totalnotan för det nya elsystemet kan hamna på över 400 miljoner kronor.
Landstinget har redan investerat 317 miljoner kronor i elkraftsförsörjningsprojektet Eskil på Akademiska sjukhuset. Projektet som blivit långt mycket dyrare än beräknat ska enligt planerna vara klart 2012. Men ytterligare stora investeringar krävs innan sjukhusets elsystem är moderniserat. Den här gången handlar det om att byta ut ett antal ställverk. Kostnad: cirka 100 miljoner kronor. Det finns ett 15-tal ställverk och elnätstationer runt om på sjukhuset. Just nu utreder Landstingsservice hur många av dem som måste bytas ut.
– Anledningen till att vi måste byta ut dem är all ny energikrävande teknik som sjukhuset behöver. De uppfyller inte dagens krav på kapacitet och säkerhet, säger projektledare Göran Svensson vid Landstingsservice.
Det här innebär alltså att Eskil blir ytterligare 100 miljoner kronor dyrare?
– Det här ingår inte i själva Eskilprojektet. Eskil bygger vi för elproduktion och det ska vi kunna klara med nuvarande budget. Det här handlar om distribution av elen. Och vi har länge känt till att vi kommer att få byta ut ett antal ställverk, säger Göran Svensson.
Vilka det blir beror på hur verksamheterna lokaliseras på sjukhuset i framtiden. Stora renoveringar planeras de kommande åren och en viss verksamhet kan komma att flyttas.
Akademiska sjukhusets politiskt styrda fastighetskommitté har fått en föredragning om de nya investeringarna, men några beslut är inte tagna.
– Vi kände till att det här skulle komma, men jag är lite överraskad av kostnadsnivån. Blir den på 100 miljoner kronor kommer jag inte att säga ja utan vidare. Då vill jag veta vad vi får för pengarna, säger miljöpartisten Johan Edstav.
Han är fortfarande lite bränd av kostnadsökningarna i Eskilprojektet.
– När vi tog beslut om att investera i Eskil så var lösningarna betydligt billigare än i dag.
Finansieringen av ställverken blir dock en fråga för den nya produktionsstyrelsen som börjar arbeta nästa år. Fastighetskommittén läggs ned.